skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek nogi wieprzowe i mięso należy moczyć w zimnej słonej wodzie przez 8-10 godzin (wygodniej jest pozostawić na noc).
Krok 2:
Rano dokładnie spłukuję namoczone nogi i szoruję nożem i twardą myjką, aby usunąć wszelkie zabrudzenia, w tym w trudno dostępnych miejscach.
Krok 3:
Przetworzone i namoczone nogi wieprzowe układam na dnie patelni.
Krok 4:
Wołowina jest ponownie myta. Wysyłam do nóg. Mięso nie jest konieczne do cięcia, jest doskonale ugotowane w całym kawałku i będzie bardzo smaczne, miękkie i nie twarde. Zalej zawartość garnka zimną wodą i podpal patelnię.
Krok 5:
Jak tylko się zagotuje, spuszczam pierwszą wodę — w ten sposób będę mógł pozbyć się "dźwięków", a galaretka okaże się przezroczysta. Ponownie napełniam czystą zimną wodą. Ilość wody jest indywidualna, Zajęło mi to 3 litry).
Krok 6:
Ponownie zagotuj, usuń całą pianę z powierzchni bulionu.
Krok 7:
Gotuję na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Ciągle upewniam się, że galaretowate mięso nie gotuje się, ale tylko marnieje.
Krok 8:
Równolegle przygotowuję warzywa i przyprawy: ziele angielskie i groszek z czarnego pieprzu, liść laurowy, marchew, cebula, czosnek.
Krok 9:
Okresowo usuwam tłuszcz, który powstaje podczas gotowania
Krok 10:
Po 4 godzinach dodaję sól, warzywa i przyprawy (z wyjątkiem czosnku). Kontynuuję gotowanie przez kolejne 2-3 godziny. Na samym końcu ponownie pobieram próbkę soli.
Krok 11:
Wyjmuję mięso z patelni i rozkładam je na włókna.
Krok 12:
Napełniam pojemniki, w których galaretka stwardnieje gotowanym mięsem.
Krok 13:
Odcedzam bulion, aby usunąć małe kości i przyprawy.
Krok 14:
Wlewam bulion do talerzy.
Krok 15:
Wkładam galaretkę do lodówki, aż całkowicie stwardnieje-przez około 5-6 godzin. Galaretka jest gotowa!
Krok 16:
Inne ważne szczegóły gotowania możesz zobaczyć w moim krótkim filmie powyżej. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g