galaretka z galaretki wołowej i wieprzowej

proponuję ugotować galaretkę wołową i nogi wieprzowe. Takie galaretowate mięso doskonale zestala się, bez proszku żelatynowego. Nogi i kopytka zawierają wystarczającą ilość kolagenu, niezbędnego do prawidłowego uchwycenia galaretki, twardości i cięcia nożem. Bulion jest bardzo bogaty i przezroczysty, a mięso jest delikatne i miękkie. Najważniejsze jest przestrzeganie proporcji i czasu gotowania. Galaretka będzie przygotowywana przez 7-8 godzin. Dodaj do tego czasu 8-10 godzin na moczenie kopyt i 5-6 godzin na stwardnienie.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek nogi wieprzowe i mięso należy moczyć w zimnej słonej wodzie przez 8-10 godzin (wygodniej jest pozostawić na noc).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano dokładnie spłukuję namoczone nogi i szoruję nożem i twardą myjką, aby usunąć wszelkie zabrudzenia, w tym w trudno dostępnych miejscach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetworzone i namoczone nogi wieprzowe układam na dnie patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wołowina jest ponownie myta. Wysyłam do nóg. Mięso nie jest konieczne do cięcia, jest doskonale ugotowane w całym kawałku i będzie bardzo smaczne, miękkie i nie twarde. Zalej zawartość garnka zimną wodą i podpal patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak tylko się zagotuje, spuszczam pierwszą wodę — w ten sposób będę mógł pozbyć się "dźwięków", a galaretka okaże się przezroczysta. Ponownie napełniam czystą zimną wodą. Ilość wody jest indywidualna, Zajęło mi to 3 litry).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie zagotuj, usuń całą pianę z powierzchni bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuję na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Ciągle upewniam się, że galaretowate mięso nie gotuje się, ale tylko marnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Równolegle przygotowuję warzywa i przyprawy: ziele angielskie i groszek z czarnego pieprzu, liść laurowy, marchew, cebula, czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Okresowo usuwam tłuszcz, który powstaje podczas gotowania

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 4 godzinach dodaję sól, warzywa i przyprawy (z wyjątkiem czosnku). Kontynuuję gotowanie przez kolejne 2-3 godziny. Na samym końcu ponownie pobieram próbkę soli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmuję mięso z patelni i rozkładam je na włókna.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełniam pojemniki, w których galaretka stwardnieje gotowanym mięsem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odcedzam bulion, aby usunąć małe kości i przyprawy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlewam bulion do talerzy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wkładam galaretkę do lodówki, aż całkowicie stwardnieje-przez około 5-6 godzin. Galaretka jest gotowa!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Inne ważne szczegóły gotowania możesz zobaczyć w moim krótkim filmie powyżej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy