kurczak po mongolsku

koneserzy pysznego kurczaka nie mogą się oprzeć! Dostępne nawet dla leniwych!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 25 % 3 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przeczytałem ten przepis kulinarny w jednym czasopiśmie kulinarnym. To jedzenie jest odpowiednie dla wszystkich miłośników drobiu i osób, które lubią jeść pysznie.
najpierw musisz namoczyć makaron w gorącej przegotowanej wodzie przez 5 minut, wrzucić go do durszlaka i pozwolić wodzie spłynąć.
następnie pokrój filety z kurczaka, mięso (ja użyłam jagnięciny) i pędy bambusa na cienkie, długie kawałki, wymieszaj je z posiekaną kapustą i grzybami.
wlej bulion z kurczaka do garnka i zagotuj. Dodaj tam imbir, czosnek i zieloną cebulę. Następnie ugotuj tam mięso z warzywami (wcześniej zmieszanymi). 5-7 minut przed końcem gotowania wlej tam makaron.
danie podawać razem z sosem. Bulion podawać osobno w miseczkach do zupy.
aby zrobić sos, musisz wymieszać masło orzechowe z 3 łyżeczkami gorącej wody w filiżance. Dodaj sos sojowy, Sherry, chili w proszku i wymieszaj. Wlej sos do 4 pojedynczych filiżanek i udekoruj Chili.
Kurczak po mongolsku jest gotowy. Musisz tylko cieszyć się jego przyjemnym smakiem i doskonałym aromatem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Kiełki bambusa - 27   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy