skład / składniki
metoda gotowania
przeczytałem ten przepis kulinarny w jednym czasopiśmie kulinarnym. To jedzenie jest odpowiednie dla wszystkich miłośników drobiu i osób, które lubią jeść pysznie.
najpierw musisz namoczyć makaron w gorącej przegotowanej wodzie przez 5 minut, wrzucić go do durszlaka i pozwolić wodzie spłynąć.
następnie pokrój filety z kurczaka, mięso (ja użyłam jagnięciny) i pędy bambusa na cienkie, długie kawałki, wymieszaj je z posiekaną kapustą i grzybami.
wlej bulion z kurczaka do garnka i zagotuj. Dodaj tam imbir, czosnek i zieloną cebulę. Następnie ugotuj tam mięso z warzywami (wcześniej zmieszanymi). 5-7 minut przed końcem gotowania wlej tam makaron.
danie podawać razem z sosem. Bulion podawać osobno w miseczkach do zupy.
aby zrobić sos, musisz wymieszać masło orzechowe z 3 łyżeczkami gorącej wody w filiżance. Dodaj sos sojowy, Sherry, chili w proszku i wymieszaj. Wlej sos do 4 pojedynczych filiżanek i udekoruj Chili.
Kurczak po mongolsku jest gotowy. Musisz tylko cieszyć się jego przyjemnym smakiem i doskonałym aromatem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Kiełki bambusa - 27 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g