zupa fasolowa z wołowiną

bardzo dobre połączenie mięsa z warzywami! Wszystko okazuje się bardzo soczyste!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 40 % 4 g
50 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 10 min
to kulinarny przepis na tradycyjną irlandzką zupę fasolową serwowaną tam na prawie każde święto. Przygotowanie jest dość trudne, ale Twoja praca nie pójdzie na marne. To bardzo smaczne i sycące jedzenie, które na pewno ci się spodoba!
w przypadku tego dania należy najpierw namoczyć białą fasolę przez noc. Przed rozpoczęciem gotowania należy je wypłukać, włożyć do głębokiego garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
spuść bulion powstały w procesie gotowania fasoli – nie będzie już potrzebny do gotowania. W dużym garnku z gorącym olejem umieść boczek, wołowinę, liście laurowe, kminek i drobno posiekaną cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Dodaj do nich gotowaną fasolę, pomidory w puszkach, ocet i wodę i dokładnie wymieszaj. Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj przez półtorej godziny. Upewnij się, że woda się nie zagotuje i delikatnie usuń piankę. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
gdy zupa jest gotowa, wlej ją do talerzy i podawaj razem z tostami z serem. Nie zapomnij go posolić i pieprzyć.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g

Podobne przepisy