zupa fasolowa z wołowiną
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
to kulinarny przepis na tradycyjną irlandzką zupę fasolową serwowaną tam na prawie każde święto. Przygotowanie jest dość trudne, ale Twoja praca nie pójdzie na marne. To bardzo smaczne i sycące jedzenie, które na pewno ci się spodoba!
w przypadku tego dania należy najpierw namoczyć białą fasolę przez noc. Przed rozpoczęciem gotowania należy je wypłukać, włożyć do głębokiego garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
spuść bulion powstały w procesie gotowania fasoli – nie będzie już potrzebny do gotowania. W dużym garnku z gorącym olejem umieść boczek, wołowinę, liście laurowe, kminek i drobno posiekaną cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Dodaj do nich gotowaną fasolę, pomidory w puszkach, ocet i wodę i dokładnie wymieszaj. Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj przez półtorej godziny. Upewnij się, że woda się nie zagotuje i delikatnie usuń piankę. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
gdy zupa jest gotowa, wlej ją do talerzy i podawaj razem z tostami z serem. Nie zapomnij go posolić i pieprzyć.
smacznego!
w przypadku tego dania należy najpierw namoczyć białą fasolę przez noc. Przed rozpoczęciem gotowania należy je wypłukać, włożyć do głębokiego garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
spuść bulion powstały w procesie gotowania fasoli – nie będzie już potrzebny do gotowania. W dużym garnku z gorącym olejem umieść boczek, wołowinę, liście laurowe, kminek i drobno posiekaną cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Dodaj do nich gotowaną fasolę, pomidory w puszkach, ocet i wodę i dokładnie wymieszaj. Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj przez półtorej godziny. Upewnij się, że woda się nie zagotuje i delikatnie usuń piankę. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
gdy zupa jest gotowa, wlej ją do talerzy i podawaj razem z tostami z serem. Nie zapomnij go posolić i pieprzyć.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g