skład / składniki
metoda gotowania
hummus to tradycyjne orientalne danie kulinarne, spożywane jako sos lub zimna przekąska. Kuchnia arabska jest pełna roślin strączkowych i orzechów. To jedzenie również nie jest wyjątkiem. Podstawą Hummusu jest ciecierzyca-bezpośredni przedstawiciel rodziny fasoli.
najdłuższym procesem w robieniu Hummusu jest gotowanie ciecierzycy. Przede wszystkim należy go trzymać w zimnej wodzie przez kilka godzin. Moim zdaniem najwygodniej jest namoczyć go wieczorem, a rano rozpocząć dalsze działania. Następnie namoczoną ciecierzycę należy ugotować, aby stała się miękka. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny bez dodawania soli. Następnie w blenderze robimy z niego tłuczone ziemniaki, dodając w razie potrzeby wodę pozostałą po ugotowaniu. Do ciecierzycy wysyłamy posiekany czosnek i inne przyprawy do blendera, w razie potrzeby smakujemy sól. Zmiażdżone składniki ubijamy, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Gotowy hummus powinien mieć konsystencję pasty.
to danie jest bogate w białka roślinne i jest Świetne dla wegetarian.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g