hummus na oliwie z bazylią

tradycyjna zimna przekąska o orientalnym smaku!
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 17 g
tłuszcze 22 % 16 g
węglowodany 55 % 41 g
376 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 15 min

hummus to tradycyjne orientalne danie kulinarne, spożywane jako sos lub zimna przekąska. Kuchnia arabska jest pełna roślin strączkowych i orzechów. To jedzenie również nie jest wyjątkiem. Podstawą Hummusu jest ciecierzyca-bezpośredni przedstawiciel rodziny fasoli.
najdłuższym procesem w robieniu Hummusu jest gotowanie ciecierzycy. Przede wszystkim należy go trzymać w zimnej wodzie przez kilka godzin. Moim zdaniem najwygodniej jest namoczyć go wieczorem, a rano rozpocząć dalsze działania. Następnie namoczoną ciecierzycę należy ugotować, aby stała się miękka. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny bez dodawania soli. Następnie w blenderze robimy z niego tłuczone ziemniaki, dodając w razie potrzeby wodę pozostałą po ugotowaniu. Do ciecierzycy wysyłamy posiekany czosnek i inne przyprawy do blendera, w razie potrzeby smakujemy sól. Zmiażdżone składniki ubijamy, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Gotowy hummus powinien mieć konsystencję pasty.
to danie jest bogate w białka roślinne i jest Świetne dla wegetarian.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy