Mango w syropie imbirowo-miętowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
proponuję udekorować swój codzienny lub świąteczny stół bardzo oryginalnym deserem. Ten kulinarny przepis pochodzi z odległego Wietnamu. Takie jedzenie z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości.
najpierw przygotuj syrop, w tym celu dodaj cukier do małego rondla z wodą. Następnie weź kawałek imbiru i pokrój go na małe kawałki. Dodaj imbir do rondla z syropem cukrowym i podpal. Gdy syrop się zagotuje, gotuj przez kolejne pięć minut i wyjmij z pieca. Teraz natychmiast dodaj świeże liście mięty do syropu, przykryj rondel pokrywką i pozostaw do zaparzenia. Po 10 minutach syrop przecedzić przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Syrop powinien całkowicie ostygnąć.
teraz możemy zająć się owocami Mango. Pokrój je na małe plasterki i umieść w misce. Wlej owoce syropem i wyślij do lodówki, ponieważ to danie jest podawane bardzo schłodzone.
gdy nasz deser jest wystarczająco schłodzony, można go podawać w miseczkach. Na wierzchu polecam położyć pozostałe liście mięty, to rozjaśni deser i doda dodatkowego smaku. Mango w syropie imbirowo-miętowym jest gotowe. Oto taki prosty przepis. Myślę, że ci się spodoba.
najpierw przygotuj syrop, w tym celu dodaj cukier do małego rondla z wodą. Następnie weź kawałek imbiru i pokrój go na małe kawałki. Dodaj imbir do rondla z syropem cukrowym i podpal. Gdy syrop się zagotuje, gotuj przez kolejne pięć minut i wyjmij z pieca. Teraz natychmiast dodaj świeże liście mięty do syropu, przykryj rondel pokrywką i pozostaw do zaparzenia. Po 10 minutach syrop przecedzić przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Syrop powinien całkowicie ostygnąć.
teraz możemy zająć się owocami Mango. Pokrój je na małe plasterki i umieść w misce. Wlej owoce syropem i wyślij do lodówki, ponieważ to danie jest podawane bardzo schłodzone.
gdy nasz deser jest wystarczająco schłodzony, można go podawać w miseczkach. Na wierzchu polecam położyć pozostałe liście mięty, to rozjaśni deser i doda dodatkowego smaku. Mango w syropie imbirowo-miętowym jest gotowe. Oto taki prosty przepis. Myślę, że ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g