mango w syropie imbirowo-miętowym

Udekoruj swój codzienny lub świąteczny stół oryginalnym deserem!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
79 kcal
IG: 0 / 41 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
proponuję udekorować swój codzienny lub świąteczny stół bardzo oryginalnym deserem. Ten kulinarny przepis pochodzi z odległego Wietnamu. Takie jedzenie z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości.
najpierw przygotuj syrop, w tym celu dodaj cukier do małego rondla z wodą. Następnie weź kawałek imbiru i pokrój go na małe kawałki. Dodaj imbir do rondla z syropem cukrowym i podpal. Gdy syrop się zagotuje, gotuj przez kolejne pięć minut i wyjmij z pieca. Teraz natychmiast dodaj świeże liście mięty do syropu, przykryj rondel pokrywką i pozostaw do zaparzenia. Po 10 minutach syrop przecedzić przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Syrop powinien całkowicie ostygnąć.
teraz możemy zająć się owocami Mango. Pokrój je na małe plasterki i umieść w misce. Wlej owoce syropem i wyślij do lodówki, ponieważ to danie jest podawane bardzo schłodzone.
gdy nasz deser jest wystarczająco schłodzony, można go podawać w miseczkach. Na wierzchu polecam położyć pozostałe liście mięty, to rozjaśni deser i doda dodatkowego smaku. Mango w syropie imbirowo-miętowym jest gotowe. Oto taki prosty przepis. Myślę, że ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy