Arabska zupa pomidorowa z fasolą
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
ten przepis kulinarny jest bardzo często używany w wielu restauracjach kuchni arabskiej. Próbowałem gotować i podobało mi się. Wszystko odbywa się po prostu.
fasolę myjemy i moczymy przez noc (najlepiej w zimnej wodzie), a następnie gotujemy w litrze wody. Aby usunąć skórkę z pomidorów, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie i natychmiast w zimnej wodzie. Obierz pomidory i pokrój w średnią kostkę. Obierz cebulę, drobno posiekaj i przetrzyj imbir przez tarkę. Następnie bierzemy patelnię, podgrzewamy olej i rozprowadzamy tam najpierw cebulę i imbir, a następnie zirę i cynamon. Wszystko to dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu, aż pojawi się przyjemny aromat przypraw. Następnie dodaj pomidory i fasolę ( i bulion, w którym gotowano fasolę) i zagotuj. Po tym, jak na patelni zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy miód, paprykę, paprykę i sól. Pozostaw zupę do gotowania na kilka minut, a następnie dodaj warzywa do zupy i ugasić ogień. Arabska zupa pomidorowa z fasolą jest bardzo delikatna i bogata o słodkawym pikantnym smaku. Ten posiłek można udekorować natką pietruszki lub kolendrą i podawać na gorąco
fasolę myjemy i moczymy przez noc (najlepiej w zimnej wodzie), a następnie gotujemy w litrze wody. Aby usunąć skórkę z pomidorów, należy je zanurzyć we wrzącej wodzie i natychmiast w zimnej wodzie. Obierz pomidory i pokrój w średnią kostkę. Obierz cebulę, drobno posiekaj i przetrzyj imbir przez tarkę. Następnie bierzemy patelnię, podgrzewamy olej i rozprowadzamy tam najpierw cebulę i imbir, a następnie zirę i cynamon. Wszystko to dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu, aż pojawi się przyjemny aromat przypraw. Następnie dodaj pomidory i fasolę ( i bulion, w którym gotowano fasolę) i zagotuj. Po tym, jak na patelni zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy miód, paprykę, paprykę i sól. Pozostaw zupę do gotowania na kilka minut, a następnie dodaj warzywa do zupy i ugasić ogień. Arabska zupa pomidorowa z fasolą jest bardzo delikatna i bogata o słodkawym pikantnym smaku. Ten posiłek można udekorować natką pietruszki lub kolendrą i podawać na gorąco
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g