chłodnik

jeden rodzaj okroshki. Szczególnie polecany latem!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ten kulinarny przepis na chlodnik po polsku jest bardzo łatwy do przygotowania. W rzeczywistości jest to tylko rodzaj okroshki. Zupa będzie szczególnie dobra w gorące lato, kiedy chcesz czegoś chłodnego. Nie trzeba też gotować tego jedzenia i szybko się gotuje! Idealny dla wegetarian, ponieważ nie potrzebujemy mięsa do przygotowania lodówki. Bierzemy więc kiszoną kapustę, drobno siekamy, dodajemy posiekane warzywa (na przykład możesz wziąć koperek i pietruszkę) i świeżą zieloną cebulę, również posiekaną, mieszamy z marynowanymi grzybami. Możesz wziąć dowolne grzyby według własnego gustu. Dobrze nadają się chrupiące pachnące grzyby lub małe grzyby, które dodatkowo ozdobią zupę. Teraz kroimy pikle i dodajemy je. Jajka na twardo gotujemy, kroimy je również drobno, wkładamy do tej osobliwej sałatki i mieszamy. Włóż mieszaninę do lodówki na pół godziny. Następnie napełnij mocnym kwasem chlebowym, dopraw śmietaną i cukrem. Jedzenie serwowane!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy