sok z borówki brusznicy z kwasem cytrynowym

zdrowy napój doskonale gasi pragnienie i uzupełnia zapasy witamin.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
38 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

Napój owocowy to napój polegający na rozcieńczeniu wodą soku z jagód i dodaniu do niego cukru. Nasi przodkowie doskonale gasili pragnienie tego napoju, wraz z kompotem i kwasem. Oferuję przepis na przygotowanie pysznego i zdrowego soku z borówki brusznicy. Na początek sortuję i borówki brusznicy. Następnie ugniatam jagody i wyciskam sok. Wlewam go do słoika, przykrywam pokrywką i zostawiam w chłodnym, ciemnym miejscu. To, co zostało z jagód, wlewam gorącą wodę i wkładam do pieca. Doprowadzam mieszaninę do wrzenia, zdejmuję z ognia i filtruję. Bulion lekko schładzam, mieszam z wyciśniętym sokiem z borówki brusznicy, dodaję tam cukier i wszystko mieszam. Czasami robię sok z borówki brusznicy trochę inaczej. Za pomocą drewnianego tłuczka ugniatam jagody borówki brusznicy. Następnie zasypiam je granulowanym cukrem i zostawiam na 2-3 godziny. Pozostałe wyciśnięte jagody zalewam wodą i gotuję przez 5-7 minut. Wymieszaj wszystko i podawaj schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy