skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Napój owocowy to napój polegający na rozcieńczeniu wodą soku z jagód i dodaniu do niego cukru. Nasi przodkowie doskonale gasili pragnienie tego napoju, wraz z kompotem i kwasem. Oferuję przepis na przygotowanie pysznego i zdrowego soku z borówki brusznicy. Na początek sortuję i borówki brusznicy. Następnie ugniatam jagody i wyciskam sok. Wlewam go do słoika, przykrywam pokrywką i zostawiam w chłodnym, ciemnym miejscu. To, co zostało z jagód, wlewam gorącą wodę i wkładam do pieca. Doprowadzam mieszaninę do wrzenia, zdejmuję z ognia i filtruję. Bulion lekko schładzam, mieszam z wyciśniętym sokiem z borówki brusznicy, dodaję tam cukier i wszystko mieszam. Czasami robię sok z borówki brusznicy trochę inaczej. Za pomocą drewnianego tłuczka ugniatam jagody borówki brusznicy. Następnie zasypiam je granulowanym cukrem i zostawiam na 2-3 godziny. Pozostałe wyciśnięte jagody zalewam wodą i gotuję przez 5-7 minut. Wymieszaj wszystko i podawaj schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g