skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować wspaniałą ucztę dla dzieci i dorosłych, nie trzeba używać świeżych owoców, można kupić owoce lub jagody (śliwki, truskawki, wiśnie, maliny itp.) Jednocześnie w ogóle nie trzeba ich gotować. Oto na przykład, jak gotuję kompot dla mojego gospodarstwa domowego. Kupuję owoce lub jagody w zamrażarce. Wyjmuję je z celofanu lub kartonu. Odstawiam owoce na chwilę, nie dłużej niż 15 minut, aby się nie rozmroziły. Następnie myję je w przegotowanej schłodzonej wodzie, wkładam do wazonów i napełniam wstępnie przygotowanym ciepłym syropem. Do gotowania syropu rozcieńczam cukier w 1,5-2 szklankach wody i gotuję syrop. Aby uzyskać nasycenie smaku, do syropu można dodać trochę wina (gałka muszkatołowa, wino porto itp.), koniaku lub likieru. Oczywiście napój z alkoholem powinien być podawany tylko dorosłym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g