kompot z mrożonych jagód i owoców

pyszny napój deserowy, a jednocześnie niesamowicie zdrowy. Od czasów starożytnych nasi przodkowie gotowali kompot, aby ugasić pragnienie i po prostu cieszyć się smakiem przyjemnego napoju. Powiem Ci, jak gotować kompot z mrożonych jagód.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 100 g
398 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

aby przygotować wspaniałą ucztę dla dzieci i dorosłych, nie trzeba używać świeżych owoców, można kupić owoce lub jagody (śliwki, truskawki, wiśnie, maliny itp.) Jednocześnie w ogóle nie trzeba ich gotować. Oto na przykład, jak gotuję kompot dla mojego gospodarstwa domowego. Kupuję owoce lub jagody w zamrażarce. Wyjmuję je z celofanu lub kartonu. Odstawiam owoce na chwilę, nie dłużej niż 15 minut, aby się nie rozmroziły. Następnie myję je w przegotowanej schłodzonej wodzie, wkładam do wazonów i napełniam wstępnie przygotowanym ciepłym syropem. Do gotowania syropu rozcieńczam cukier w 1,5-2 szklankach wody i gotuję syrop. Aby uzyskać nasycenie smaku, do syropu można dodać trochę wina (gałka muszkatołowa, wino porto itp.), koniaku lub likieru. Oczywiście napój z alkoholem powinien być podawany tylko dorosłym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy