łosoś w sosie koperkowo-ogórkowym

SOS podkreśla delikatny smak łososia, danie jest pożywne i zdrowe! Łosoś to ryba, której wielu z nas nie jest przyzwyczajonych do smażenia, jak ten sam mintaj. Jest używany do kanapek, kawałków, ale rzadziej tradycyjnie. Łosoś jest bardzo tłustą rybą, a zatem obfitą. Zawiera ogromną ilość składników odżywczych i witamin. Takie ryby należy jeść przynajmniej raz w tygodniu, aby uzupełnić pierwiastki śladowe utracone ze stresu. Aby urozmaicić menu rybne, Chcę zaoferować przepis kulinarny, w którym łosoś jest smażony w sosie ogórkowo-koperkowym.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło,śmietanę do rozgrzanej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój koperek i ogórek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj je do śmietany,gotuj, aż zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój łososia na kawałki, sól i pieprz, posyp cytryną.sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usmaż łososia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj go do sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.


weź filet z łososia norweskiego i pokrój na porcje. Określ rozmiar kawałków indywidualnie, ale pamiętaj, że nie powinieneś robić ich zbyt małych. Posyp kawałki solą i pieprzem i dokładnie posyp sokiem z cytryny, aby ryba stała się bardziej soczysta podczas gotowania.
wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię i wprowadź śmietanę. W rzeczywistości będzie to podstawa sosu. Dodaj tam drobno posiekany koperek i ogórek i gotuj, aż zgęstnieje.
smaż łososia na osobnej patelni. Lepiej jest wziąć żeliwną patelnię, która będzie się równomiernie nagrzewać, a ryba będzie dobrze ugotowana. Gdy łosoś będzie gotowy, polej go sosem. To wszystko-wspaniałe pożywne i pyszne jedzenie jest gotowe. Podawaj łososia z sosem, dekorując go gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy