skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź filet z łososia norweskiego i pokrój na porcje. Określ rozmiar kawałków indywidualnie, ale pamiętaj, że nie powinieneś robić ich zbyt małych. Posyp kawałki solą i pieprzem i dokładnie posyp sokiem z cytryny, aby ryba stała się bardziej soczysta podczas gotowania.
wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię i wprowadź śmietanę. W rzeczywistości będzie to podstawa sosu. Dodaj tam drobno posiekany koperek i ogórek i gotuj, aż zgęstnieje.
smaż łososia na osobnej patelni. Lepiej jest wziąć żeliwną patelnię, która będzie się równomiernie nagrzewać, a ryba będzie dobrze ugotowana. Gdy łosoś będzie gotowy, polej go sosem. To wszystko-wspaniałe pożywne i pyszne jedzenie jest gotowe. Podawaj łososia z sosem, dekorując go gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g