Kremowa zupa winna
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
to danie pozwoli Ci spojrzeć na kategorię zup mlecznych w nowy sposób. Oprócz zawartości ciekawych składników pozwala cieszyć się bogatym winnym i kremowym smakiem znanego bulionu wołowego. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Obieram szalotkę i kroję na 4 części. Do rondla wlewam bulion wołowy i wino, dodaję goździki, posiekaną szalotkę i połamaną laskę cynamonu. Przykrywam patelnię pokrywką i podpalam. Gotuj zupę przez 30 minut na małym ogniu. W tym czasie ubijam śmietanę w stromą pianę. Odcedzam gotowaną zupę i powoli wprowadzam do niej śmietanę. Do zupy dodaję cukier, sól, kardamon i pieprz.
do stołu zupę należy podawać na gorąco. W razie potrzeby możesz również dodać do niego cynamon. Smacznego.
do stołu zupę należy podawać na gorąco. W razie potrzeby możesz również dodać do niego cynamon. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g