właściwy Barszcz po polsku

Przygotuj Barszcz po polsku! Zbliż się do Europy!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
26 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 10 min

Polski obiad nigdy nie jest kompletny bez zupy. Proponuję przepis na tradycyjny polski Barszcz. Najpierw musimy przygotować kwas buraczany. To bardzo proste. Bierzemy pół kilograma świeżych buraków, obieramy je i kroimy. Następnie wkładamy do szklanej miski i napełniamy 1 litrem wody, dodajemy chleb, może być nieświeży, przykrywamy naczynia gazą i umieszczamy w ciepłym miejscu, aby rozpocząć fermentację. Po kilku dniach filtrujemy powstały kwas chlebowy. Teraz przejdźmy do przygotowania bulionu. Aby to zrobić, gotuj mięso, kości i suszone grzyby w 1 litrze wody. Gdy bulion jest już prawie gotowy, dodaj cebulę, którą należy najpierw podsmażyć na złoty kolor, posiekaną marchewkę i przyprawy. Oddzielnie gotuj buraki, obierz je i zetrzyj. Następnie dodaj go do naszego bulionu i zagotuj. Zmiel ząbek czosnku solą i włóż do zupy dla smaku. Następnie dodaj kwas chlebowy i zagotuj. Barszcz należy podawać po odcedzeniu, aby pozostał tylko bulion. Możesz ozdobić zielenią. Do tego posiłku zamiast chleba w Polsce zwyczajowo podaje się ciasto lub uszy z różnymi nadzieniami. Oprócz mięsa można dodać różne wędzone mięso, aby nadać zupie pikantność. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal / 100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal / 100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal / 100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal / 100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy