skład / składniki
metoda gotowania
Polski obiad nigdy nie jest kompletny bez zupy. Proponuję przepis na tradycyjny polski Barszcz. Najpierw musimy przygotować kwas buraczany. To bardzo proste. Bierzemy pół kilograma świeżych buraków, obieramy je i kroimy. Następnie wkładamy do szklanej miski i napełniamy 1 litrem wody, dodajemy chleb, może być nieświeży, przykrywamy naczynia gazą i umieszczamy w ciepłym miejscu, aby rozpocząć fermentację. Po kilku dniach filtrujemy powstały kwas chlebowy. Teraz przejdźmy do przygotowania bulionu. Aby to zrobić, gotuj mięso, kości i suszone grzyby w 1 litrze wody. Gdy bulion jest już prawie gotowy, dodaj cebulę, którą należy najpierw podsmażyć na złoty kolor, posiekaną marchewkę i przyprawy. Oddzielnie gotuj buraki, obierz je i zetrzyj. Następnie dodaj go do naszego bulionu i zagotuj. Zmiel ząbek czosnku solą i włóż do zupy dla smaku. Następnie dodaj kwas chlebowy i zagotuj. Barszcz należy podawać po odcedzeniu, aby pozostał tylko bulion. Możesz ozdobić zielenią. Do tego posiłku zamiast chleba w Polsce zwyczajowo podaje się ciasto lub uszy z różnymi nadzieniami. Oprócz mięsa można dodać różne wędzone mięso, aby nadać zupie pikantność. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Burak - 40 kcal / 100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal / 100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal / 100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal / 100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g