Malabi

dzieci będą zachwycone taką ucztą! Malabi to deser z kuchni arabskiej, który pierwotnie był wytwarzany z mleka migdałowego na bazie skrobi.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

aby przygotować ten przepis kulinarny, najpierw wlewamy wodę do płytkiego naczynia i rozpuszczamy w nim żelatynę. To samo należy zrobić ze skrobią. Wlej wodę do małego rondla i umieść na kuchence. Gdy tylko woda się zagotuje, wlej tam mleko, śmietanę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wszystko to dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

następnie dodaj rozcieńczoną żelatynę do rondla i ciągle mieszaj. Gdy tylko żelatyna całkowicie rozpuści się w mieszaninie mleka i wody, dodaj tam skrobię. Ponownie zagotuj i wyjmij z pieca. Lekko schłodzić zawartość patelni i dodać wodę różaną i dokładnie wymieszać.

wlej gotową mieszaninę do formy i pozostaw w lodówce na 5-6 godzin lub dłużej. Przygotowanie sosu: zagotuj wodę, dodaj wodę różaną, cukier i po dokładnym wymieszaniu wszystkiego wyjmij z pieca i ostudź. Podajemy to jedzenie na talerzu, po podlaniu sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy