skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten przepis kulinarny, najpierw wlewamy wodę do płytkiego naczynia i rozpuszczamy w nim żelatynę. To samo należy zrobić ze skrobią. Wlej wodę do małego rondla i umieść na kuchence. Gdy tylko woda się zagotuje, wlej tam mleko, śmietanę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wszystko to dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
następnie dodaj rozcieńczoną żelatynę do rondla i ciągle mieszaj. Gdy tylko żelatyna całkowicie rozpuści się w mieszaninie mleka i wody, dodaj tam skrobię. Ponownie zagotuj i wyjmij z pieca. Lekko schłodzić zawartość patelni i dodać wodę różaną i dokładnie wymieszać.
wlej gotową mieszaninę do formy i pozostaw w lodówce na 5-6 godzin lub dłużej. Przygotowanie sosu: zagotuj wodę, dodaj wodę różaną, cukier i po dokładnym wymieszaniu wszystkiego wyjmij z pieca i ostudź. Podajemy to jedzenie na talerzu, po podlaniu sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g