roladki z kapusty po wietnamsku

niewiele osób zna przepisy kuchni wietnamskiej. Trzeba to naprawić!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 69 % 9 g
48 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

wszystko jest dobrze znane, np. kuchnia japońska, kuchnia włoska. Ale niewiele osób zna przepisy na gotowanie kuchni wietnamskiej. I tak postanowiłem jakoś wypełnić tę lukę w mojej wiedzy. Znalazłem przepis, ugotowałem, zjadłem go z przyjemnością! Więc radzę ci!
ryż moczyć w zimnej wodzie przez 5 godzin, następnie opłukać, osuszyć i wymieszać z łyżką soli. Wstępnie namocz fasolę przez noc, spłucz. Zalej fasolę wrzącą wodą, pozwól wodzie spłynąć. Gdy lekko wyschnie, zmiażdż w misce, dodając łyżeczkę soli. Przełóż wieprzowinę przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę, wymieszaj z wieprzowiną, sosem sojowym, pozostałą solą i pieprzem. Odetnij zgrubienia z liści kapusty, lekko Odrzuć liście. Na każdym z nich połóż 1 łyżkę ryżu, na wierzchu łyżkę fasoli, a następnie 1 łyżeczkę mielonego mięsa. Przykryj mięso mielone pozostałą fasolą, połóż warstwę ryżu na wierzchu. Zwiń liście nadziewane mięsem mielonym w tuby i zawiąż zieloną cebulą.
włóż rurki kapusty do szerokiego rondla, zalej wodą, gotuj przez 15-20 minut. Wyjmij gotowe bułki, włóż je pod ładunek na 7-10 minut, aby nadmiar wody był szklany.
podczas serwowania połóż bułki na talerzu, udekoruj marynowaną cebulą, możesz podać sos sojowy osobno.
ten przepis jest trochę podobny do rosyjskich gołąbków i możesz bezpiecznie zastąpić je na świątecznym stole roladkami kapusty. To będzie bardzo niezwykłe i oryginalne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Kapusta włoska - 33   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy