skład / składniki
metoda gotowania
chcę podzielić się z Tobą przepisem kulinarnym, który zachwyci Twoich mężów. W końcu, jak wiadomo, każdy człowiek ze wszystkich potraw woli dania z mięsem. Takie jedzenie spodoba się naszym mężczyznom.
pokrój jagnięcinę na kawałki o grubości 2 cm. 15 minut przed końcem gotowania dodaj do niego przyprawy (sól, ziele angielskie, kminek).
wlej połowę gotowego bulionu do innego naczynia i odcedź.
podczas gotowania mięsa musisz przygotować świeże ciasto (w tym celu dodaj 2 łyżki do mąki. l olej roślinny i woda). Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe i pokrój w romby o szerokości 2 cm i długości 5 cm, a następnie wyjmij mięso z bulionu i zamiast tego opuść tam nasze romby. Gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie wyjmij ciasto z bulionu i wyślij tam cebulę pokrojoną w krążki. Gotuj cebulę przez 3-4 minuty (tylko do zniknięcia goryczy).
po tym wszystkim układamy nasze składniki warstwami na dużym naczyniu: ciasto, mięso i cebulę na wierzchu. Osobno w miseczkach podajemy wcześniej wybrany bulion.
beshbarmak jagnięcy to bardzo satysfakcjonujące danie, więc nie podaje się do niego żadnych przekąsek ani innych potraw. Jako wyjątek możesz podać solenie i mocno schłodzoną wódkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g