beshbarmak z jagnięciny

prawdziwe królewskie danie! Poczuj swoją moc-przygotuj się!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 38 % 8 g
107 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h 30 min

chcę podzielić się z Tobą przepisem kulinarnym, który zachwyci Twoich mężów. W końcu, jak wiadomo, każdy człowiek ze wszystkich potraw woli dania z mięsem. Takie jedzenie spodoba się naszym mężczyznom.
pokrój jagnięcinę na kawałki o grubości 2 cm. 15 minut przed końcem gotowania dodaj do niego przyprawy (sól, ziele angielskie, kminek).
wlej połowę gotowego bulionu do innego naczynia i odcedź.
podczas gotowania mięsa musisz przygotować świeże ciasto (w tym celu dodaj 2 łyżki do mąki. l olej roślinny i woda). Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe i pokrój w romby o szerokości 2 cm i długości 5 cm, a następnie wyjmij mięso z bulionu i zamiast tego opuść tam nasze romby. Gotuj we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie wyjmij ciasto z bulionu i wyślij tam cebulę pokrojoną w krążki. Gotuj cebulę przez 3-4 minuty (tylko do zniknięcia goryczy).
po tym wszystkim układamy nasze składniki warstwami na dużym naczyniu: ciasto, mięso i cebulę na wierzchu. Osobno w miseczkach podajemy wcześniej wybrany bulion.
beshbarmak jagnięcy to bardzo satysfakcjonujące danie, więc nie podaje się do niego żadnych przekąsek ani innych potraw. Jako wyjątek możesz podać solenie i mocno schłodzoną wódkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy