Zupa z głowy młodego baranka

już od pierwszej łyżki poczujesz, jak poprawia się twój nastrój!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 25 % 6 g
129 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min
przeczytałem ten przepis kulinarny w jakimś czasopiśmie. Nie jest tak skomplikowany, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. To jedzenie spodoba się wszystkim smakoszom produktów mięsnych.
najpierw musisz dokładnie umyć głowę młodego baranka. Następnie wkładamy go do rondla, napełniamy zimną wodą i gotujemy. Po zagotowaniu Usuń powstałą pianę łyżką. I dodaj do rondla: drobno posiekaną marchewkę, posiekaną cebulę, korzeń selera i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
gdy mięso zacznie oddzielać się od kości, wyjmij głowę i pokrój ją na pół. Wyciągamy z niego język i mózg, a mięso oddzielamy od kości. Wszystko to kroimy na małe kawałki.
w międzyczasie odcedź bulion, a następnie dodaj do niego pokrojone mięso. Następnie dodaj ugotowany ryż i pozostaw zupę do gotowania przez 15 minut. Następnie doprawiamy go kwaśnym mlekiem, posiekanymi twardymi jajkami, natką pietruszki, miętą, kwasem cytrynowym, czarnym pieprzem i masłem.
nasza zupa z głowy młodego baranka jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy