skład / składniki
metoda gotowania
jak zwykle zaczynam od dłuższego gotowania. Gotuję ziemniaki (najlepiej młode ziemniaki) i jajka. Podczas gotowania ziemniaków zajmuję się rybami i innymi warzywami. Śledzie dokładnie czyszczę, wyjmuję wszystkie kości, usuwam grzbiet i kroję filet na małe kawałki. Na drobnej tarce posiekaj pory i buraki. Obieram ogórek, jeśli ma duże nasiona, usuwam go i kroję na cienkie plasterki. Wszystkie przetarte lub pokrojone produkty są czyszczone pod pokrywą lub folią spożywczą, aby się nie zacierały. Obieram również jabłko, usuwam rdzeń i kroję w cienkie plasterki. Duży nóż (mały jest niewygodny do zrobienia) drobno posiekaj koperek. Jajka też siekam. Obieram ziemniaki i kroję na małe kawałki przypominające frytki. Teraz przystępuję do najważniejszej rzeczy w każdej sałatce-do jej sosu. Bez odpowiedniego dressingu cały smak umrze na korzeniu! SOS Duński bardzo różni się od tradycyjnego dla naszego śledzia pod futrem majonezu. Możesz oczywiście zalać sałatkę naszym tradycyjnym majonezem oliwnym, ale smaku kminku i cytryny nie można zastąpić niczym. Dlatego zdecydowanie robię SOS. Tak więc do sosu mieszam w misce oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny i nasiona kminku. Teraz, gdy wszystko jest gotowe, pozostaje położyć je na talerzu. Ułóż pięknie i zawsze warstwami. Ziemniaki, śledzie, plasterki jabłka. Posyp cebulą, koperkiem na wierzchu, ułóż jajka i buraki. Do sałatki możesz dodać trochę majonezu. I połóż sam sos na krawędzi talerza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g