Sillsalad - Sałatka śledziowa z ziemniakami

bardzo prosta sałatka, która za każdym razem zaskoczy swoim smakiem! Jeden z najprostszych Duńskich przepisów przypomniał mi nasz rosyjski śledź pod futrem. I chociaż sam przepis na sałatkę śledziową (Sillsalad)może nie wydawać się zbyt wyrafinowany, to jedzenie-um, polizasz palce! Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią bazę, a mianowicie śledź. Możesz iść prostą drogą i kupić filet śledziowy w oleju dowolnego producenta. Lub wybierz trudniejszą ścieżkę. Kup śledzie o słabym soleniu z drewnianej beczki. Gotowy śledź będzie tłusty, więc sałatka będzie wymagała mniej sosu lub majonezu. Jeśli wybierzesz śledzie z beczki, majonez będzie potrzebował trochę więcej.
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 68 % 13 g
85 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zwykle zaczynam od dłuższego gotowania. Gotuję ziemniaki (najlepiej młode ziemniaki) i jajka. Podczas gotowania ziemniaków zajmuję się rybami i innymi warzywami. Śledzie dokładnie czyszczę, wyjmuję wszystkie kości, usuwam grzbiet i kroję filet na małe kawałki. Na drobnej tarce posiekaj pory i buraki. Obieram ogórek, jeśli ma duże nasiona, usuwam go i kroję na cienkie plasterki. Wszystkie przetarte lub pokrojone produkty są czyszczone pod pokrywą lub folią spożywczą, aby się nie zacierały. Obieram również jabłko, usuwam rdzeń i kroję w cienkie plasterki. Duży nóż (mały jest niewygodny do zrobienia) drobno posiekaj koperek. Jajka też siekam. Obieram ziemniaki i kroję na małe kawałki przypominające frytki. Teraz przystępuję do najważniejszej rzeczy w każdej sałatce-do jej sosu. Bez odpowiedniego dressingu cały smak umrze na korzeniu! SOS Duński bardzo różni się od tradycyjnego dla naszego śledzia pod futrem majonezu. Możesz oczywiście zalać sałatkę naszym tradycyjnym majonezem oliwnym, ale smaku kminku i cytryny nie można zastąpić niczym. Dlatego zdecydowanie robię SOS. Tak więc do sosu mieszam w misce oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny i nasiona kminku. Teraz, gdy wszystko jest gotowe, pozostaje położyć je na talerzu. Ułóż pięknie i zawsze warstwami. Ziemniaki, śledzie, plasterki jabłka. Posyp cebulą, koperkiem na wierzchu, ułóż jajka i buraki. Do sałatki możesz dodać trochę majonezu. I połóż sam sos na krawędzi talerza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g

Podobne przepisy