zupa weselna
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
jednym z najbardziej oryginalnych dań kuchni tureckiej jest zupa weselna. Najciekawsze jest to, że zgodnie z zasadami przepisu kulinarnego to jedzenie jest przygotowywane z tyłu głowy tuszy jagnięcej. Ogólnie rzecz biorąc, danie nie jest najłatwiejsze, ale warto spróbować.
na początek przygotujemy wszystkie składniki: pokrój mięso na małe kawałki, obierz cebulę i marchewkę ze skóry. Następnie umieść kości, kawałki mięsa, cebulę i marchewkę na patelni z bulionem mięsnym i gotuj przez trzy godziny. Nie zapomnij okresowo usuwać skroplonej pianki łyżką cedzakową! Gdy mięso będzie miękkie pod koniec gotowania, odcedź bulion i wlej do innego pojemnika. Mięso należy drobno posiekać, a odcedzony bulion obniżyć.
pozostało tylko nic-usmażyć mąkę na oleju, dodać do bulionu mięsnego, posolić, dobrze wymieszać i zagotować.
do sosu ubij żółtka sokiem z cytryny i dodaj do rondla.
do dekoracji Turcy radzą usmażyć czerwoną paprykę, a gdy zupa weselna zostanie przelana do wazy, posyp ją pieprzem.
na początek przygotujemy wszystkie składniki: pokrój mięso na małe kawałki, obierz cebulę i marchewkę ze skóry. Następnie umieść kości, kawałki mięsa, cebulę i marchewkę na patelni z bulionem mięsnym i gotuj przez trzy godziny. Nie zapomnij okresowo usuwać skroplonej pianki łyżką cedzakową! Gdy mięso będzie miękkie pod koniec gotowania, odcedź bulion i wlej do innego pojemnika. Mięso należy drobno posiekać, a odcedzony bulion obniżyć.
pozostało tylko nic-usmażyć mąkę na oleju, dodać do bulionu mięsnego, posolić, dobrze wymieszać i zagotować.
do sosu ubij żółtka sokiem z cytryny i dodaj do rondla.
do dekoracji Turcy radzą usmażyć czerwoną paprykę, a gdy zupa weselna zostanie przelana do wazy, posyp ją pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g