Zupa weselna

doda odrobinę pikanterii do stołu weselnego!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 15 % 2 g
78 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
jednym z najbardziej oryginalnych dań kuchni tureckiej jest zupa weselna. Najciekawsze jest to, że zgodnie z zasadami przepisu kulinarnego to jedzenie jest przygotowywane z tyłu głowy tuszy jagnięcej. Ogólnie rzecz biorąc, danie nie jest najłatwiejsze, ale warto spróbować.
na początek przygotujemy wszystkie składniki: pokrój mięso na małe kawałki, obierz cebulę i marchewkę ze skóry. Następnie umieść kości, kawałki mięsa, cebulę i marchewkę na patelni z bulionem mięsnym i gotuj przez trzy godziny. Nie zapomnij okresowo usuwać skroplonej pianki łyżką cedzakową! Gdy mięso będzie miękkie pod koniec gotowania, odcedź bulion i wlej do innego pojemnika. Mięso należy drobno posiekać, a odcedzony bulion obniżyć.
pozostało tylko nic-usmażyć mąkę na oleju, dodać do bulionu mięsnego, posolić, dobrze wymieszać i zagotować.
do sosu ubij żółtka sokiem z cytryny i dodaj do rondla.
do dekoracji Turcy radzą usmażyć czerwoną paprykę, a gdy zupa weselna zostanie przelana do wazy, posyp ją pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g

Podobne przepisy