Puree z boczkiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim umyj, obierz i pokrój ziemniaki. Zagotuj go w osolonej wodzie, aż stanie się miękki, a następnie spuść wodę do innego pojemnika, nadal będzie potrzebny do gotowania. Ziemniaki należy dokładnie zmiażdżyć, aby nie pozostały grudki. Po zmiażdżeniu dodaj trochę wody, w której gotowano ziemniaki, a następnie dodaj do niego olej i gałkę muszkatołową.
robiąc puree, połóż pokrojony boczek na dobrze rozgrzanej patelni i smaż go na złoty kolor. Następnie przykryj patelnię pokrywką, aby boczek nie ostygł.
następnie dokładnie ubij powstały puree trzepaczką, aby stopiło się prawie przewiewnie i lekko wzrosło. Następnie połóż go na talerzu i udekoruj smażonymi plasterkami boczku na wierzchu. Pamiętaj, że ten przepis kulinarny jest przeznaczony na 3-4 porcje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g