skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kupaty-Gruzińskie pikantne surowe kiełbaski z różnych rodzajów mięsa w naturalnej osłonce z jelita wieprzowego. Można je gotować na grillu, gotować lub smażyć. Aby przygotować Kupat na patelni, weź świeże lub mrożone półprodukty. Możesz wziąć czystą wodę z kranu. Olej roślinny - każdy rafinowany bez zapachu.
Krok 2:
Jeśli masz zamrożone, gotowe produkty, rozmroź je. Aby to zrobić, wyjmij je z zamrażarki w ciągu 6 godzin. Jeśli w pomieszczeniu jest gorąco, pozostaw kupaty w lodówce. Z reguły kupaty sprzedawane w opakowaniach są gotowe do gotowania. Ale jeśli kupiłeś kupaty na rynku na wagę lub uszkodziłeś opakowanie, delikatnie spłucz je bieżącą wodą i wysusz. Ostrożnie, aby nie uszkodzić osłonki, pokrój je tak, aby pozostała jedna kiełbasa na raz.
Krok 3:
Do gotowania potrzebujesz patelni z grubym dnem i wysokimi ścianami o średnicy około 20 cm na takiej patelni kupaty będą równomiernie ugotowane i nie będą mogły wyschnąć, jeśli wszystko zostanie wykonane zgodnie z przepisem. Wlej wodę na zimną patelnię i równomiernie rozłóż kupaty. Jeśli bierzesz większą patelnię, pamiętaj, że będziesz potrzebować więcej wody niż wskazano. Wlać tak, aby kąpiele były w połowie w wodzie.
Krok 4:
Na dużym ogniu zagotuj, zmniejsz ogień do średniego. Gotuj kupaty przez 4 minuty i odwróć je na drugą stronę. Gotuj, aż woda prawie całkowicie wyparuje.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny i smaż przez około 10 minut. Ważne jest, aby nie przegapić chwili, aby kiełbaski nie przylegały do dna patelni. W przeciwnym razie delikatna skorupa z jelita może się rozerwać, nadzienie wycieknie, a kupaty zostaną zepsute. W kilku miejscach przekłuj skorupę wykałaczką, aby kąpiele nie pękły.
Krok 6:
Aby kąpiele były równomiernie ugotowane ze wszystkich stron, Ustaw ciepło poniżej średniej i często je obracaj. Kiedy są dobrze zrumienione, kąpiele są gotowe.
kupaty są zwykle podawane z ziołami, warzywami i sosami. Jednak świetnie komponują się z każdym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g