Ban Bao

pikantne danie kuchni azjatyckiej zachwyci smakiem! Ban Bao docenią nawet ci, którzy nigdy nie byli w Wietnamie, ale chcą dotknąć kolorowej kultury tego tętniącego życiem azjatyckiego kraju. Przygotowanie takich bułek parowych nie jest trudne nawet dla początkujących gospodyń domowych,a nadzienia mogą być dowolne.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 62 % 24 g
184 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby Wersja bułek była jak najbardziej zbliżona do oryginału, musisz poszukać mąki ryżowej w pojemnikach. Jeśli nie, zmiel zwykły ryż za pomocą młynka do kawy. Przesiej mąkę pszenną i ryżową do głębokiej miski. Dodaj suche drożdże, sól i cukier do smaku i pamiętaj, aby dodać proszek do pieczenia. Po wymieszaniu składników robimy zagłębienie i zaczynamy dodawać ciepłą wodę z olejem sezamowym, jednocześnie mieszając widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Kiedy urządzenie jest już trudne do opanowania, kontynuujemy ugniatanie rękami. Całkowity czas nie przekracza 5 minut.

włóż gotową kulkę ciasta do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do dojrzewania.

w międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu obieramy i siekamy cebulę i marchewkę, jeśli nie chcesz zadzierać z dokładnym krojeniem słomek, możesz szybko przewinąć cebulę na blenderze i zetrzeć marchewki. Warzywa podajemy w oleju sezamowym przez nie więcej niż pięć minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

umyte i obrane pieczarki kroimy losowo. Dodaj grzyby do cebuli z marchewką i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut, mieszając.

oczyszczony czosnek przepuszczamy przez prasę (lub pocieramy) i wysyłamy na patelnię. Dodajemy tam sos sojowy, chili w proszku i mielony imbir. Z przyprawami kierujemy się do własnych upodobań. Parujemy jeszcze kilka minut, aby całkowicie usunąć płyn i wyłączyć. Chłodzić.

jajka gotujemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Odkorkuj puszkę tuńczyka i ugniataj konserwy widelcem.

dodaj tuńczyka w puszce do schłodzonego nadzienia grzybowego i wymieszaj.

gotowe ciasto dzielimy na osiem identycznych części i zwijamy każdą w okrąg o grubości do 1 cm. Ściśnij krawędzie bułki, tworząc torebkę.

gotowe bułki gotujemy na parze przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy