skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie (od wrzenia około 30 minut)
Krok 3:
1 jajko gotuje się (od wrzenia wystarcza 8 minut)
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 5:
Zalej cebulę wrzącą wodą
Krok 6:
Dodaj trochę octu
Krok 7:
Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok, aby cebula była odpowiednio marynowana
Krok 8:
Gdy filet jest ugotowany, wyjmij go z bulionu i pozostaw do ostygnięcia
Krok 9:
Następnie drobno pokrój filety w poprzek włókien
Krok 10:
W 3 głębokich talerzach rozbijamy 2 jajka, lekko solimy i lekko łamiemy
Krok 11:
Smażyć naleśniki jajeczne na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego (mam dużą patelnię o średnicy 28 cm)
Krok 12:
Odwróć i usmaż z drugiej strony
Krok 13:
Dostajemy 3 naleśniki jajeczne, zostawiamy je do ostygnięcia
Krok 14:
Pokrój naleśniki w cienkie paski
Krok 15:
Połóż pokrojone naleśniki na kurczaku
Krok 16:
Dodaj cebulę, która do tego czasu zdążyła już marynować i, jeśli to konieczne, lekko dosalamy. Sałatkę doprawiamy majonezem i przerabiamy
Krok 17:
Nasza sałatka jest gotowa!
Krok 18:
W razie potrzeby wykonujemy dekoracje z gotowanego wcześniej jajka-kroimy białko w cienkie paski, kruszemy żółtko
Krok 19:
Dekorujemy sałatkę kwiatami z jajka i gałązkami zieleni-u mnie to koperek
Krok 20:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g