Delikatna sałatka klasyczna

najdelikatniejsza sałatka zaskoczy Twoich gości i domowników! Bardzo, bardzo podobała nam się ta sałatka, natychmiast poleciała i na pewno będę ją gotować jeszcze raz! Ale jest przygotowywany tylko z 3 głównych składników!!!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
141 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie (od wrzenia około 30 minut)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    1 jajko gotuje się (od wrzenia wystarcza 8 minut)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej cebulę wrzącą wodą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę octu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok, aby cebula była odpowiednio marynowana

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy filet jest ugotowany, wyjmij go z bulionu i pozostaw do ostygnięcia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie drobno pokrój filety w poprzek włókien

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W 3 głębokich talerzach rozbijamy 2 jajka, lekko solimy i lekko łamiemy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć naleśniki jajeczne na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego (mam dużą patelnię o średnicy 28 cm)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dostajemy 3 naleśniki jajeczne, zostawiamy je do ostygnięcia

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój naleśniki w cienkie paski

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż pokrojone naleśniki na kurczaku

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj cebulę, która do tego czasu zdążyła już marynować i, jeśli to konieczne, lekko dosalamy. Sałatkę doprawiamy majonezem i przerabiamy

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasza sałatka jest gotowa!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W razie potrzeby wykonujemy dekoracje z gotowanego wcześniej jajka-kroimy białko w cienkie paski, kruszemy żółtko

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dekorujemy sałatkę kwiatami z jajka i gałązkami zieleni-u mnie to koperek

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy