skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw Bukhara w kaczątku? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Grubo posiekaj wołowinę (lub jagnięcinę).
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie
Krok 4:
Marchewki, w przeciwieństwie do tradycyjnego pilawu, zetrzyj na tarce
Krok 5:
Mięso zalej 1 litrem wody, zagotuj, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut do połowy.
Krok 6:
Umieść cebulę i marchewkę na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym
Krok 7:
Wymieszaj
Krok 8:
Smażyć na złoty kolor
Krok 9:
W międzyczasie umyj rodzynki
Krok 10:
Opłucz ryż do czystej wody
Krok 11:
Po 30 minutach wyjmij mięso z bulionu
Krok 12:
Drobno posiekaj
Krok 13:
Włóż pokrojone mięso do bulionu, dodaj smażone warzywa, włóż umyty ryż
Krok 14:
Sól i dodaj rodzynki
Krok 15:
Włóż przyprawy - mam gotową naturalną mieszankę pilawu
Krok 16:
Gotuj pilaw pod przykryciem na najniższym ogniu przez około 30 minut, aż ryż się ugotuje, a następnie wyłącz ogień i pozwól mu parzyć przez 10-15 minut
Krok 17:
Ułóż gotowy pilaw Buchara na talerzach. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal / 100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g