Pilawa Bukhara w kaczątku

Ta niezwykła i bardzo smaczna wersja pilawu urozmaici twoją dietę! Znalazłem ten przepis w Internecie i od razu mnie zainteresował! Oczywiście ten pilaw różni się nieco od tradycyjnego rozumienia pilawu, ma swoje własne cechy, ale mimo to okazuje się bardzo, bardzo smaczny! Spróbuj I ty!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 63 % 19 g
143 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw Bukhara w kaczątku? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo posiekaj wołowinę (lub jagnięcinę).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki, w przeciwieństwie do tradycyjnego pilawu, zetrzyj na tarce

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso zalej 1 litrem wody, zagotuj, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut do połowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść cebulę i marchewkę na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć na złoty kolor

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie umyj rodzynki

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz ryż do czystej wody

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 30 minutach wyjmij mięso z bulionu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż pokrojone mięso do bulionu, dodaj smażone warzywa, włóż umyty ryż

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sól i dodaj rodzynki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż przyprawy - mam gotową naturalną mieszankę pilawu

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotuj pilaw pod przykryciem na najniższym ogniu przez około 30 minut, aż ryż się ugotuje, a następnie wyłącz ogień i pozwól mu parzyć przez 10-15 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż gotowy pilaw Buchara na talerzach. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy