Zupa ziemniaczana z serem

kremowy, pyszny, sycący i przytulny! Po prostu arcydzieło! Zupa ziemniaczana z serem to bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa o kremowej konsystencji. Gotowanie nie jest trudne, a produkty są dość zwykłe, a Cheddar można zastąpić dowolnym innym serem do smaku.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 56 % 9 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Pokrój boczek w cienkie paski i umieść na patelni bez oleju. Na średnim ogniu smażyć paski boczku na złoty kolor po obu stronach i chrupiącą konsystencję. Następnie przenieś smażony boczek na talerz, aż całkowicie ostygnie. Po ostygnięciu i stwardnieniu boczku pokrusz go na małe kawałki.

2. Cebulę najpierw obrać, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie drobno pokroić w kostkę. Na patelni, na której był boczek, umieść posiekaną cebulę i smaż przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłóż na bok - będzie potrzebny trochę później.

3. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Przenieś kawałki ziemniaków do małego rondla i zalej czystą wodą pitną. Sól i dodaj czarny świeżo zmielony pieprz. Postaw garnek na ogniu, zagotuj wodę i gotuj ziemniaki na małym ogniu, aż będą miękkie, puree.

4. Wlej bulion z kurczaka do innego rondla i umieść go również na ogniu.

5. Jak tylko ziemniaki się ugotują, zmiksuj je blenderem, dodaj ser cheddar pokrojony na małe kawałki i wlej 1 procent mleka. Na małym ogniu rozpuść ser i wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami i mlekiem, aż będą gładkie. Zamiast sera cheddar możesz użyć dowolnego innego sera według własnego uznania.

6. Przenieś powstałą kremową masę ziemniaczaną do gorącego bulionu z kurczaka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.

7. Kontynuuj gotowanie zupy na małym ogniu. Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj brakujące przyprawy. Gdy zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia.

8. Wlać gotową zupę ziemniaczaną na porcje. Na wierzchu udekoruj zupę smażoną cebulą i kawałkami chrupiącego boczku. Włóż śmietanę i posyp świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy