skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój boczek w cienkie paski i umieść na patelni bez oleju. Na średnim ogniu smażyć paski boczku na złoty kolor po obu stronach i chrupiącą konsystencję. Następnie przenieś smażony boczek na talerz, aż całkowicie ostygnie. Po ostygnięciu i stwardnieniu boczku pokrusz go na małe kawałki.
2. Cebulę najpierw obrać, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie drobno pokroić w kostkę. Na patelni, na której był boczek, umieść posiekaną cebulę i smaż przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłóż na bok - będzie potrzebny trochę później.
3. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Przenieś kawałki ziemniaków do małego rondla i zalej czystą wodą pitną. Sól i dodaj czarny świeżo zmielony pieprz. Postaw garnek na ogniu, zagotuj wodę i gotuj ziemniaki na małym ogniu, aż będą miękkie, puree.
4. Wlej bulion z kurczaka do innego rondla i umieść go również na ogniu.
5. Jak tylko ziemniaki się ugotują, zmiksuj je blenderem, dodaj ser cheddar pokrojony na małe kawałki i wlej 1 procent mleka. Na małym ogniu rozpuść ser i wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami i mlekiem, aż będą gładkie. Zamiast sera cheddar możesz użyć dowolnego innego sera według własnego uznania.
6. Przenieś powstałą kremową masę ziemniaczaną do gorącego bulionu z kurczaka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.
7. Kontynuuj gotowanie zupy na małym ogniu. Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj brakujące przyprawy. Gdy zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia.
8. Wlać gotową zupę ziemniaczaną na porcje. Na wierzchu udekoruj zupę smażoną cebulą i kawałkami chrupiącego boczku. Włóż śmietanę i posyp świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g