Parzenie kawy po turecku w Turku

mocny i bogaty napój doda energii na cały dzień!
AdminAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

będziemy potrzebować nie tylko produktów, które wymienia ten przepis kulinarny, ale także specjalnego ekspresu do kawy, zwanego inaczej "jezwa" lub "Turka".
przyznaję szczerze, jestem wielką miłośniczką kawy i wszelkiego rodzaju potraw z niej, a prawdziwą kawę po turecku piję aktywnie (aktywnie-to znaczy co najmniej pięć filiżanek dziennie) od czternastego roku życia. Najważniejszą rzeczą w tej odmianie kawy jest gęsta, stabilna piana, która utrzymuje się nawet wtedy, gdy kawa stoi na stole przez długi czas bez twojej uwagi. Ponadto istnieje jeszcze jeden ważny sekret: nigdy nie parz kawy więcej niż dwie filiżanki jednocześnie, w przeciwnym razie dostaniesz wszystko, ale nie kawę turecką.

więc bierzemy jeswę, wlewamy do niej łyżkę kawy (najdrobniejsze zmielenie, prawie jak kakao), wkładamy cukier do smaku i wlewamy zimną wodę (nie przegotowaną, lepiej kupioną, w butelkach).

kładziemy na kuchence, czekamy, aż kawa się rozgrzeje. Gdy tylko płyn będzie gotowy do wrzenia, wrzuć do niego ziarno soli (jest to konieczne do utworzenia piany), wymieszaj i przytrzymaj, aż kawa zbierze się, aby "czołgać się" po ścianach dżezwy. Natychmiast wyjmij i wlej do filiżanki (małej, kawowej, nie do herbaty i nie do kawy rozpuszczalnej!).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy