Zupa z kurczaka z gałuszkami

oferuję przepis krok po kroku na zupę z kurczaka z gałuszkami. Zupy z gałuszkami są szczególnie popularne w kuchni ukraińskiej. Galushki są przygotowywane jako niezależne danie lub jako zagęszczacz do zup. W obu przypadkach ciasto niewiele się różni. Dzisiaj postanowiłem zrobić lekką zupę z kurczaka z dodatkiem galushek. Takie pierwsze danie może być spożywane przez małe dzieci i nadaje się do prawidłowego odżywiania.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 31 % 4 g
74 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.

wlewam wodę do rondla. Opuszczam kurczaka. Włączam duży ogień i doprowadzam do wrzenia. Usuwam całą piankę. Dodaj główkę cebuli. Dodaję sól. Gotuję na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe.

do przesianej mąki dodaję trochę soli, wbijam jajka. I ugniatam rękami małą bułkę ciasta. Przykrywam go serwetką i odstawiam na chwilę na bok.

wyjmuję gotowe mięso z kurczaka z patelni, oddzielam je od kości, rozkładam na włókna i wkładam z powrotem do bulionu z kurczaka.

na koniec ponownie pobieram próbkę soli, jeśli to konieczne, dodaję sól.

ciasto na Gałuszki zwijam w kiełbasę i zaczynam odrywać kawałki o dowolnym kształcie. Wielkość gałek nie ma szczególnego znaczenia, najważniejsze jest, aby wziąć pod uwagę, że podczas gotowania wzrosną 2-3 razy.

inna opcja formowania gałek: uformuj kiełbasę z ciasta i pokrój na małe kawałki.

wrzucam galuszki do zupy. Kiedy się wynurzyły, woda się zagotowała-gotuję przez około 15-20 minut, aby dobrze ugotować Galushki. Z takiego ciasta produkty mączne są trudne do strawienia. I to bardzo mi się podoba.

przykryj pokrywką i pozwól zupie trochę zaparzyć.

szczegóły i szczegóły gotowania zobacz mój krótki film powyżej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy