skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlewam wodę do rondla. Opuszczam kurczaka. Włączam duży ogień i doprowadzam do wrzenia. Usuwam całą piankę. Dodaj główkę cebuli. Dodaję sól. Gotuję na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe.
do przesianej mąki dodaję trochę soli, wbijam jajka. I ugniatam rękami małą bułkę ciasta. Przykrywam go serwetką i odstawiam na chwilę na bok.
wyjmuję gotowe mięso z kurczaka z patelni, oddzielam je od kości, rozkładam na włókna i wkładam z powrotem do bulionu z kurczaka.
na koniec ponownie pobieram próbkę soli, jeśli to konieczne, dodaję sól.
ciasto na Gałuszki zwijam w kiełbasę i zaczynam odrywać kawałki o dowolnym kształcie. Wielkość gałek nie ma szczególnego znaczenia, najważniejsze jest, aby wziąć pod uwagę, że podczas gotowania wzrosną 2-3 razy.
inna opcja formowania gałek: uformuj kiełbasę z ciasta i pokrój na małe kawałki.
wrzucam galuszki do zupy. Kiedy się wynurzyły, woda się zagotowała-gotuję przez około 15-20 minut, aby dobrze ugotować Galushki. Z takiego ciasta produkty mączne są trudne do strawienia. I to bardzo mi się podoba.
przykryj pokrywką i pozwól zupie trochę zaparzyć.
szczegóły i szczegóły gotowania zobacz mój krótki film powyżej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g