fuga Mleczna
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli i wyślij do ognia.
2. Rozbij jajko na filiżankę, lekko sól, ubij widelcem.
3. W głębokiej misce przesiać mąkę szkiełkiem, pośrodku zrobić wgłębienie, wlać do niego jajko.
4. Zmiel mąkę z jajkiem widelcem, aby uzyskać kruchą masę.
5. Powstałe płatki mąki wsypujemy do wrzącej wody i mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut, masa powinna się zaparzyć i zgęstnieć.
6. Przygotowaną podstawę z jajek i mąki układamy na talerzach, doprawiamy masłem i napełniamy mlekiem.
fuga do zupy jest gotowa!
smacznego dla Ciebie i Twoich dzieci!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g