skład / składniki
metoda gotowania
moja najlepsza przyjaciółka zawsze traktuje dzieci tą ucztą. Pożyczyłem od niej ten przepis kulinarny, a moje dzieci po prostu uwielbiają takie pyszne, ale bardzo zdrowe cukierki – kandyzowane marchewki. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie wydaje się czasochłonne, ale w rzeczywistości przez większość czasu wszystko dzieje się samo. Tak więc obierz marchewki, umyj je i pokrój w kostkę lub kostkę. Następnie gotuj syrop z wody i cukru, aż lekko zgęstnieje i zanurz w nim pokrojoną marchewkę na 15 minut. Wyłącz ogień i pozostaw na kilka godzin. Następnie musisz ponownie zagotować i pozostawić do zaparzenia. Tę procedurę powtarzamy 2-3 razy, aż kawałki marchwi staną się przezroczyste, a przy ostatnim gotowaniu dodaj sok z cytryny. Następnie wrzucamy całą zawartość do durszlaka, aby odsączyć syrop i układamy kawałki na serwetce do wyschnięcia (można wysuszyć w piekarniku). Gotowe kandyzowane owoce marchewki należy zawinąć w cukier, aby się nie sklejały, kandyzowane owoce są przechowywane w słoiku z pokrywką w ciemnym miejscu bez dostępu do bezpośredniego światła słonecznego przez kilka tygodni. Jeśli przechowujesz dłużej, wyschną ślisko. Na tej samej zasadzie możesz gotować kandyzowane owoce ze skórek cytrusowych. Ten posiłek spodoba się zarówno dorosłym słodyczom, jak i tym, którzy trzymają się postu. Proste, tanie i niezwykle smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g