pierogi z kapustą i mięsem mielonym

pyszne, z prostych produktów, na drugie na lunch! Pierogi z kapustą i mięsem mielonym można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie zamrozić i gotować w razie potrzeby. To super szybki, pyszny i satysfakcjonujący obiad dla całej rodziny!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 54 % 22 g
216 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z kapustą i mięsem mielonym? Przede wszystkim przygotuj niezbędne produkty z przyprawami. Możesz wziąć dowolne mięso mielone według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wrzącej wody, a następnie dodaj do niej dwie łyżki oleju roślinnego, jedną łyżeczkę soli i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać przez drobne sito czterysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości i rozprowadzić większość mąki do wspólnej miski. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas wyrabiania ciasta rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostałą mąkę pszenną do miski z ciastem i kontynuuj wyrabianie ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie ugniataj ciasto w misce rękami, aż będzie gładkie przez pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto w misce, aż będzie gładkie, w bryłę i włożyć do celofanowej torby na trzydzieści minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować nadzienie, wlej około dwóch łyżek oleju roślinnego do patelni umieszczonej na kuchence, a następnie włóż do niej trzysta gramów gotowanego mięsa mielonego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz kuchenkę na wysoką temperaturę i mieszając smaż mięso mielone na patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli i włóż ją na patelnię, a następnie dobrze wymieszaj mięso mielone z cebulą i smaż je na wysokiej temperaturze pieca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój w dość cienkie paski około dwustu pięćdziesięciu gramów białej kapusty i rozdrobnij na wspólnej patelni, a następnie wymieszaj wszystkie składniki na patelni i kontynuuj smażenie przez cztery do pięciu minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż sól, zmieloną gałkę muszkatołową, kolendrę, suszone zioła, mieszankę czerwonej i czarnej papryki na wspólnej patelni do smaku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj patelnię pokrywką i przełączając kuchenkę na niską temperaturę kontynuuj gotowanie nadzienia przez pięć minut, aż będzie ugotowane, a następnie przenieś ugotowane nadzienie do miski i ostudź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po trzydziestu minutach wlej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie podziel na dwa kawałki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na dość cienkie tortille o grubości od półtora do dwóch milimetrów.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wytnij półfabrykaty z ciasta za pomocą odpowiedniej formy do gotowania pierogów.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż jedną pełną łyżeczkę przygotowanego nadzienia na każdym kawałku ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze uformuj krawędzie półfabrykatów z nadzieniem i rozłóż uformowane pierogi na posypanym mąką stole.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby przygotować pierogi, umieść garnek z wodą na kuchence i zagotuj, a następnie włóż liść laurowy z solą do smaku i wymaganą ilością pierogów do rondla.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Od czasu do czasu mieszając gotuj pierogi po wynurzeniu około dwóch do trzech minut, aż będą ugotowane.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ugotowane pierogi rozłożyć na porcjowanych talerzach i podawać z masłem lub kwaśną śmietaną według własnych upodobań. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

pierogi to wspaniałe i szybkie danie w postaci gotowanych produktów z ciasta z mąki pszennej z nadzieniem z mielonego mięsa, mielonego mięsa, warzyw, grzybów, owoców, twarogu, ziemniaków i różnych jagód. Ciasto na pierogi jest wykonane z mąki pszennej i może być świeże, drożdżowe lub gotowane na kefirze. Ciasto rozwałkowuje się na cienką warstwę, z której następnie wycina się półfabrykaty o różnych kształtach, w które następnie pakuje się nadzienie do smaku. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g

Podobne przepisy