pierogi drożdżowe

lekkie, puszyste pierogi-więc same skaczą do ust! Można powiedzieć-marzenie bohaterów Nikołaja Wasiljewicza, siedzisz, a sam pierog wskakuje ci do ust. Pierogi z tego ciasta są spożywane niepostrzeżenie, tylko był pełny talerz, a już pusty. Dlatego płuca nie mają ciężkości na żołądku, a ciasto uzyskuje się z ledwo zauważalną kwaskowatością. Możesz wymyślić dowolne nadzienie: jagody, twarożek, ziemniaki, grzyby, na każdy gust. I lubię jeść z masłem lub kwaśną śmietaną, ale jeśli są słodkie, z jagodami, możesz posypać cukrem
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 69 % 33 g
236 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia pierogów

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę, sól, cukier, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Przykryj ciasto płótnem i pozostaw do odpoczynku. Gotowość testu sprawdzam w następujący sposób - jeśli nie przykleja się do rąk podczas ugniatania-jest gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ciasta robimy nadzienie. Obierz ziemniaki. Gotować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mniam w puree, nie zapomnij o soli. Miłośnicy mogą dodać przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe, zaczynamy rzeźbić pierogi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel na małe kawałki i rozwałkuj koła o średnicy około 10 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzeźbimy pierogi, ostrożnie ściskając krawędzie, w przeciwnym razie rozpadną się podczas gotowania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy pierogi zostały uformowane z całego przygotowanego ciasta, należy je ugotować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj w następujący sposób-zagotuj wodę w rondlu, nie zapomnij zmielić, Wrzuć pierogi do wrzącej wody, gdy się pojawią, gotuj przez około 10 minut. Gotowe pierogi podajemy na stole, doprawiając masłem lub kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy