skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia pierogów
Krok 2:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie
Krok 3:
Dodaj śmietanę, sól, cukier, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Przykryj ciasto płótnem i pozostaw do odpoczynku. Gotowość testu sprawdzam w następujący sposób - jeśli nie przykleja się do rąk podczas ugniatania-jest gotowa.
Krok 5:
Podczas gotowania ciasta robimy nadzienie. Obierz ziemniaki. Gotować.
Krok 6:
Mniam w puree, nie zapomnij o soli. Miłośnicy mogą dodać przyprawy do smaku.
Krok 7:
Ciasto jest gotowe, zaczynamy rzeźbić pierogi.
Krok 8:
Podziel na małe kawałki i rozwałkuj koła o średnicy około 10 cm.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie.
Krok 10:
Rzeźbimy pierogi, ostrożnie ściskając krawędzie, w przeciwnym razie rozpadną się podczas gotowania.
Krok 11:
Kiedy pierogi zostały uformowane z całego przygotowanego ciasta, należy je ugotować.
Krok 12:
Gotuj w następujący sposób-zagotuj wodę w rondlu, nie zapomnij zmielić, Wrzuć pierogi do wrzącej wody, gdy się pojawią, gotuj przez około 10 minut. Gotowe pierogi podajemy na stole, doprawiając masłem lub kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g