Sałatka z wątroby Eleny z suszonymi grzybami

Magiczna sałatka z oryginalnymi składnikami dla Twoich gości. W rosyjskiej kuchni narodowej istnieje wiele przepisów kulinarnych na sałatki mięsne i rybne. Ale przepisy, w których głównym składnikiem nie jest mięso, ale na przykład wątroba, nie wystarczą. I proponuję wypróbować właśnie taki przepis kulinarny o nazwie "Sałatka Elena" z wątroby i suszonych grzybów. Jestem pewien, że to jedzenie nie pozostawi nikogo obojętnym.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 14 % 5 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Elena z wątroby z suszonymi grzybami?

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suche grzyby moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, następnie gotować i pokroić

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie ugotuj jajka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jajka w kostkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj wątrobę, ostudź, pokrój w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki umyj i obierz, a następnie zetrzyj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż marchewki na patelni. Następnie połącz wszystkie składniki i dopraw majonezem, solą, pieprzem do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy