zupa z serca wołowego

Jeśli masz ochotę na coś nowego, zrób tę zupę. Serce wołowe to podroby bogate w witaminy i przydatne pierwiastki śladowe. Pomaga utrzymać równowagę tych substancji w organizmie człowieka. Stosunek korzyści do szkody serca wołowego zależy od jakości mięsa i częstotliwości spożycia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
46 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z serca wołowego, potrzebujemy: serca wołowego, ziemniaków, cebuli, marchwi, pasty pomidorowej, liści laurowych, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej lub średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej czystą wodę do rondla, włóż całą cebulę, podpal i zagotuj. W niektórych przepisach piszą, że serce można gotować w tej samej wodzie (a raczej bulionie), w której zostało ugotowane. Ale wydaje mi się, że nie jest to całkowicie poprawne, ponieważ trudno jest dostać się do niektórych przewodów w sercu, więc podczas gotowania bulion może ciemnieć z resztek krwi. Dlatego wolę spuścić bulion z serca i ugotować zupę w czystej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie spłucz ryż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ziemniaki i ryż do gotującego się bulionu. Dodaj liść laurowy. Ponownie zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Serce wołowe dokładnie umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut i ponownie spłukać. Gotuj serce w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego przez około 1,5 godziny do miękkości. Wyjmij serce z bulionu i pokrój w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż kawałki serca wołowego przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewki do serca. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż smażone serce wołowe z marchewką do zupy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. Sól i pieprz zupę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wlej zupę do misek. Smacznego!

korzystne właściwości produktu przy regularnym stosowaniu prowadzą do pozytywnych efektów:

wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego. Cynk obecny w kompozycji przyczynia się do tworzenia silniejszych mięśni serca i ścian naczyń krwionośnych. A właściwości magnezu normalizują bicie serca.
regulacja równowagi minerałów. Dzięki połączeniu właściwości użytecznych mikro - i makroelementów zawartych w podrobach organizm jest w stanie odzyskać siły po chorobach w krótszym czasie. Utrzymywana jest równowaga minerałów.
Wysoka odporność na stres. Właściwości witamin z grupy B pomagają osobie łatwiej radzić sobie z napięciem psychicznym i zapobiegają syndromowi chronicznego zmęczenia.
zdrowy wygląd. Kompleks właściwości korzystnych witamin i minerałów wzmacnia paznokcie i włosy. Poprawia wygląd skóry i cerę.
regeneracja i wzrost masy mięśniowej. Ponieważ produkt jest bogaty w białko & amp; ndash; regularne spożywanie pomaga mięśniom rosnąć i regenerować się po uszkodzeniach.
poprawa składu krwi. Właściwości żelaza zwiększają ilość hemoglobiny i przenoszonego tlenu.
Dobra odporność. Witaminy C i B6 w połączeniu z chromem wzmacniają właściwości regeneracyjne tkanek. Odporność staje się bardziej odporna – organizm ludzki może lepiej opierać się infekcjom i wirusom.

jedzenie wykonane z serca wołowego dobrze nadaje się do diety, ponieważ produkt jest niskokaloryczny. Znaczna zawartość białka pomoże zmniejszyć wagę bez zmniejszania masy mięśniowej. Eliminowane są tylko złogi tłuszczu. Substancje zawarte w sercu wołowym, ze względu na swoje właściwości, przyniosą korzyści w procesie odchudzania zarówno kobietom, jak i mężczyznom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g

Podobne przepisy