Zupa pomidorowa z cukinii z mięsem

gęsty, bogaty, sycący i pyszny! Zupa pomidorowa z mięsem i cukinią rozgrzeje i nasyci w mroźne zimowe wieczory. Gęstość zupy można dostosować do własnych upodobań, dodając nieco mniej i więcej wody.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 36 % 5 g
69 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić zupę, lepiej wziąć miąższ wołowy, ale zupę można również przygotować z wieprzowiny i drobiu. Umyj mięso i pokrój na średnie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest użyć patelni z grubymi krawędziami lub małego żeliwa. Rozgrzej olej roślinny w rondlu, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu, mieszając, przez około minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól mięso, zmniejsz ogień pod patelnią do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe przez około półtorej godziny. Jeśli na patelni nie ma płynu, w razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody. Jeśli użyjesz wieprzowiny lub drobiu, skróci się czas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas duszenia mięsa gotuj warzywa. Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć. Cukinia jest również myta, jeśli używasz cukinii, możesz usunąć skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w cienkie paski, drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki na małe, jeśli to możliwe, w tę samą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinię pokroić w kostkę mniej więcej taką samą jak ziemniaki. Posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe lub przepuść przez prasę do czosnku lub prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli mięso jest już gotowe, a na patelni jest więcej płynu, podgrzej do maksimum, zdejmij pokrywkę i pozwól, aby nadmiar płynu się zagotował. Następnie wyślij marchewki i cebulę do mięsa, mieszając, smaż przez kilka sekund.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyślij ziemniaki i sos pomidorowy do wszystkich składników (możesz również użyć jednej łyżki koncentratu pomidorowego zamiast sosu). Wszystko wymieszaj i zalej 1 litrem wrzącej wody. Ilość wody można regulować według własnego uznania, w zależności od grubości zupy. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie(około 10-15 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki w zupie będą gotowe, podgrzej ponownie do maksimum i wyślij cukinię, czosnek i liść laurowy do garnka. W razie potrzeby spróbuj soli, a następnie dodaj sól. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około jedną do dwóch minut. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw na 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas serwowania posyp świeżymi ziołami i pieprzem według uznania. Bardzo smaczne ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy