skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić zupę, lepiej wziąć miąższ wołowy, ale zupę można również przygotować z wieprzowiny i drobiu. Umyj mięso i pokrój na średnie kawałki.
Krok 2:
Lepiej jest użyć patelni z grubymi krawędziami lub małego żeliwa. Rozgrzej olej roślinny w rondlu, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu, mieszając, przez około minutę.
Krok 3:
Sól mięso, zmniejsz ogień pod patelnią do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe przez około półtorej godziny. Jeśli na patelni nie ma płynu, w razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody. Jeśli użyjesz wieprzowiny lub drobiu, skróci się czas gotowania.
Krok 4:
Podczas duszenia mięsa gotuj warzywa. Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć. Cukinia jest również myta, jeśli używasz cukinii, możesz usunąć skórkę.
Krok 5:
Pokrój marchewki w cienkie paski, drobno posiekaj cebulę.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki na małe, jeśli to możliwe, w tę samą kostkę.
Krok 7:
Cukinię pokroić w kostkę mniej więcej taką samą jak ziemniaki. Posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe lub przepuść przez prasę do czosnku lub prasę.
Krok 8:
Jeśli mięso jest już gotowe, a na patelni jest więcej płynu, podgrzej do maksimum, zdejmij pokrywkę i pozwól, aby nadmiar płynu się zagotował. Następnie wyślij marchewki i cebulę do mięsa, mieszając, smaż przez kilka sekund.
Krok 9:
Następnie wyślij ziemniaki i sos pomidorowy do wszystkich składników (możesz również użyć jednej łyżki koncentratu pomidorowego zamiast sosu). Wszystko wymieszaj i zalej 1 litrem wrzącej wody. Ilość wody można regulować według własnego uznania, w zależności od grubości zupy. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie(około 10-15 minut).
Krok 10:
Gdy ziemniaki w zupie będą gotowe, podgrzej ponownie do maksimum i wyślij cukinię, czosnek i liść laurowy do garnka. W razie potrzeby spróbuj soli, a następnie dodaj sól. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około jedną do dwóch minut. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw na 15 minut.
Krok 11:
Podczas serwowania posyp świeżymi ziołami i pieprzem według uznania. Bardzo smaczne ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g