skład / składniki
metoda gotowania
w naszej rodzinie nie ma zwyczaju kupowania marynowanego zielonego groszku w sklepie, więc moja mama przygotowuje go na zimę.
a powiem ci przepis, według którego to robi.
od razu powiem, że zarówno obrany zielony groszek, jak i jego strąki nadają się do marynowania.
wybór oryginalnego produktu do przygotowania zależy od tego, jak planujesz go użyć.
obrany zielony groszek jest najczęściej marynowany.
aby to zrobić, moczymy go w zimnej wodzie przez kilka godzin (najczęściej przez noc), a rano gotujemy we wrzącej wodzie przez około dwie minuty na dużym ogniu.
podczas gotowania możesz dodać kilka gramów kwasu cytrynowego lub soku z cytryny.
jednocześnie przygotowujemy marynatę.
aby to zrobić, wymieszaj wodę, cukier i ocet na litr wody – 40 gramów cukru i 100 gramów octu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Ilość marynaty zależy od ilości zielonego groszku, który zdecydujesz się marynować.
tak więc gotowany zielony groszek układamy w słoikach o wymaganej wielkości, dodajemy kilka groszków czarnego pieprzu i kilka gałązek goździków.
napełnij ułożone słoiki gotowaną marynatą i zwiń pokrywki.
gotowy marynowany zielony groszek jest przechowywany w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g