marynowany zielony groszek

w środku zimy możesz cieszyć się pysznym groszkiem! Marynowany zielony groszek jest dość często używany na naszym stole. Głównie do sałatek i dodatków.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 73 % 8 g
44 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

Czas gotowania: 6 h

w naszej rodzinie nie ma zwyczaju kupowania marynowanego zielonego groszku w sklepie, więc moja mama przygotowuje go na zimę.
a powiem ci przepis, według którego to robi.
od razu powiem, że zarówno obrany zielony groszek, jak i jego strąki nadają się do marynowania.
wybór oryginalnego produktu do przygotowania zależy od tego, jak planujesz go użyć.
obrany zielony groszek jest najczęściej marynowany.
aby to zrobić, moczymy go w zimnej wodzie przez kilka godzin (najczęściej przez noc), a rano gotujemy we wrzącej wodzie przez około dwie minuty na dużym ogniu.
podczas gotowania możesz dodać kilka gramów kwasu cytrynowego lub soku z cytryny.
jednocześnie przygotowujemy marynatę.
aby to zrobić, wymieszaj wodę, cukier i ocet na litr wody – 40 gramów cukru i 100 gramów octu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Ilość marynaty zależy od ilości zielonego groszku, który zdecydujesz się marynować.
tak więc gotowany zielony groszek układamy w słoikach o wymaganej wielkości, dodajemy kilka groszków czarnego pieprzu i kilka gałązek goździków.
napełnij ułożone słoiki gotowaną marynatą i zwiń pokrywki.
gotowy marynowany zielony groszek jest przechowywany w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy