makrela nadziewana żelatyną

Przygotuj jasną i apetyczną przekąskę na świątecznym stole! Makrela nadziewana żelatyną to danie, które może zaskoczyć gości. Przygotowanie nie jest trudne, ale wygląda świetnie i niecodziennie. A smak jest świetny! Jeśli chcesz urozmaicić świąteczne (ale przy okazji codzienne) menu, przepis będzie prawdziwym znaleziskiem!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 45 min

1. Z makreli, którą najpierw trzeba rozmrozić, potrzebujemy tylko filetów. Ostrożnie usuń z niego wszystkie kości.

2. Połówki filetów posypujemy od wewnątrz solą, przyprawami i żelatyną, równomiernie rozprowadzając.

3. Trzy marchewki na tarce.

4. Jajka czyścimy i kroimy w plasterki.

5. Połóż marchewki na połowie fileta, połóż koła jajek na wierzchu.

6. Łączymy dwie połówki fileta, owijamy je ciasno w folię spożywczą, owijamy nitką, przebijamy obrabiany przedmiot w kilku miejscach wykałaczką.

7. Zagotuj wodę, zanurz w niej przedmiot i gotuj przez pół godziny na średnim ogniu. Następnie ochłodź.

8. Schłodzoną rybę wkładamy do lodówki na 12 godzin (pod ładunek).

przystawka jest gotowa do podania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy