czerwony dżem pomidorowy na zimę

niezwykły dżem z czerwonych pomidorów na zimę! Takiego dżemu nie można nazwać przysmakiem, jego smak różni się od zwykłego dżemu z jagód i owoców. Dżem pomidorowy smakuje jak słodki keczup i doskonale uzupełnia dania mięsne, rybne, pizzę, warzywa i inne. Jednocześnie przygotowanie takiego dżemu nie jest trudne, najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie owoce do jego przygotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 33 g
136 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Głównym składnikiem są same pomidory. Musisz je wybrać poprawnie, powinny być dobrze dojrzałe, ale nadal twarde, jeśli chcesz, aby dżem był kawałkami. Jednak aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję dżemu, odpowiednie są również miękkie duże odmiany pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory myjemy dobrze pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wycinamy łodygi, same owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, jeśli pomidory nie są duże, lub na kawałki – duże owoce. Wkładamy je do rondla z grubym dnem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź kilka papryki. Myjemy je również dokładnie, usuwamy łodygi z nasionami. Paprykę kroimy losowo na kawałki lub paski. Wysyłamy je na patelnię z pomidorami. Bułgarska papryka nada dżemowi pomidorowemu lekką plamę i przyjemny smak. W razie potrzeby można go zastąpić pomarańczą lub cytryną, uzyskując inny oryginalny smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i kwas cytrynowy do garnka z warzywami, szczyptę cynamonu. Mieszać. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, okresowo mieszając masę. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw dżem na patelni na jeden dzień w ciemnym, chłodnym miejscu. Powtarzamy procedurę jeszcze kilka razy, pozostawiając dżem w ciemnym, chłodnym miejscu za każdym razem na jeden dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie słoików z dżemem na zimę. Lepiej jest wziąć małe słoiki. Myjemy słoiki roztworem sody i sterylizujemy w łaźni wodnej lub w piekarniku. W przypadku puszek o pojemności 0,5 litra wystarczy 15 minut. Zagotuj pokrywki do słoików. Gotowy schłodzony dżem układamy w wysterylizowanych słoikach. Zwijamy pokrywki i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy