skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne potrawy i zacznij gotować.
Krok 2:
Od tuszy królika oddziel przednie i tylne uda i odetnij miejsca, w których jest więcej mięsa mięśniowego. Możesz użyć szyi.
Krok 3:
W młynku do kawy zmielić liść laurowy na proszek.
Krok 4:
Zmiel kolendrę w moździerzu.
Krok 5:
Pokrój cebulę wzdłuż głów na szerokie kliny.
Krok 6:
Weź głęboki kubek, włóż do niego mięso królika i posmaruj majonezem. Do smaku sól, pieprz, dodaj zmielony liść laurowy i kolendrę. Pozwól marynować przez co najmniej pół godziny.
Krok 7:
Następnie posyp każdy kawałek mięsa papryką.
Krok 8:
W torbie do pieczenia ostrożnie ułóż przygotowane mięso, naprzemiennie z plasterkami cebuli. Zawiąż worek mocno i równomiernie przebij grubą igłą na całym obwodzie, aby nadmiar pary wydostał się i nie pękł.
Krok 9:
Połóż torbę na blasze do pieczenia. Aby uzupełnić przyszłe danie, układam gotowane ziemniaki wokół torby na arkuszu. Blachę do pieczenia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec od 70 do 90 min. Jeśli używasz mięsa młodego zwierzęcia, wystarczy piec 60 min.
Krok 10:
Po zakończeniu ułóż ziemniaki na żabanie lub szerokim płaskim naczyniu i połóż kawałki mięsa na wierzchu. Posyp ulubionymi ziołami lub posiekaną niebieską cebulą. Danie będzie wyglądać nie tylko apetycznie, ale także estetycznie.
mięso królika jest suche, przypomina pierś z kurczaka, ale gotując według tego przepisu, upewnisz się, że podczas gotowania może stać się bardzo delikatne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g