Królik z ziemniakami w rękawie w piekarniku

pyszne, wspaniałe danie. Nadaje się na każde wakacje. Możesz podawać z dowolnymi lekkimi sałatkami warzywnymi, z pikantnymi przyprawami. Sok pomidorowy jest idealny.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 27 % 8 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne potrawy i zacznij gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Od tuszy królika oddziel przednie i tylne uda i odetnij miejsca, w których jest więcej mięsa mięśniowego. Możesz użyć szyi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W młynku do kawy zmielić liść laurowy na proszek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel kolendrę w moździerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę wzdłuż głów na szerokie kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź głęboki kubek, włóż do niego mięso królika i posmaruj majonezem. Do smaku sól, pieprz, dodaj zmielony liść laurowy i kolendrę. Pozwól marynować przez co najmniej pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posyp każdy kawałek mięsa papryką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W torbie do pieczenia ostrożnie ułóż przygotowane mięso, naprzemiennie z plasterkami cebuli. Zawiąż worek mocno i równomiernie przebij grubą igłą na całym obwodzie, aby nadmiar pary wydostał się i nie pękł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż torbę na blasze do pieczenia. Aby uzupełnić przyszłe danie, układam gotowane ziemniaki wokół torby na arkuszu. Blachę do pieczenia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec od 70 do 90 min. Jeśli używasz mięsa młodego zwierzęcia, wystarczy piec 60 min.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po zakończeniu ułóż ziemniaki na żabanie lub szerokim płaskim naczyniu i połóż kawałki mięsa na wierzchu. Posyp ulubionymi ziołami lub posiekaną niebieską cebulą. Danie będzie wyglądać nie tylko apetycznie, ale także estetycznie.

mięso królika jest suche, przypomina pierś z kurczaka, ale gotując według tego przepisu, upewnisz się, że podczas gotowania może stać się bardzo delikatne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy