skład / składniki
gotowanie krok po kroku
podziel gotowaną wołowinę na włókna. Wyciśnij na niego wyciśnięty czosnek. I wlej dobrą śmietanę. Dokładnie wymieszaj wszystko i włóż do lodówki, co najmniej pół godziny. To prawda, że wskazane jest, aby zrobić wszystko z wyprzedzeniem - więc mięso jest lepiej nasączone sosem czosnkowo-kwaśnym.
ugotuj jajka i oddziel białko od żółtka. Pokrój białko na grubo. A żółtko? W ogóle nie jest potrzebny w tej sałatce.
na średniej tarce trzem rzodkiewki i ogórki. Drobno posiekaj zieloną cebulę i zioła. A teraz wszystko wymieszaj. Do tej masy dodajemy mięso w sosie, ale stopniowo i delikatnie mieszając. Sól i pieprz do smaku.
sałatka nie musi być niczym przyprawiona. Śmietana z mięsa powinna wystarczyć. Tak, a rzodkiewka z ogórkami powinna wypuścić sok. Masz mało sosu? Następnie dodaj więcej kwaśnej śmietany!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g