Sałatka z rzodkiewki z mięsem

prosta, interesująca, pożywna i pyszna sałatka! Cóż, co jest gorsze niż gorzka rzodkiewka-ktoś zapyta. Ale to warzywo korzeniowe, którego nie doceniamy. Rzodkiewka zawiera wiele przydatnych kwasów organicznych, soli mineralnych, witamin itp. To warzywo poprawi metabolizm, zwiększy odporność, pomoże w trawieniu. Och, tak, każdy wie o zaletach rzodkiewki! Przygotujmy więc dziś coś z tego zdrowego i, nawiasem mówiąc, pysznego owocu! Oto przepis kulinarny, który jestem pewien, że spodoba się wielu gospodyniom domowym. Gdy tylko poczęstują swoją rodzinę tym jedzeniem, domownicy natychmiast zapiszą ją wśród swoich ulubionych! Więc poznaj-sałatka z rzodkiewki z mięsem. Jeśli dodamy do niego niskotłuszczową śmietanę, okazuje się, że jest to nieco dietetyczna, ale bardzo smaczna sałatka.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 27 % 4 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel wołowinę na włókna, dodaj czosnek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I śmietana.Wysyłamy do lodówki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić białko

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj rzodkiewkę na średniej tarce

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ogórki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I posiekaj zieleninę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

podziel gotowaną wołowinę na włókna. Wyciśnij na niego wyciśnięty czosnek. I wlej dobrą śmietanę. Dokładnie wymieszaj wszystko i włóż do lodówki, co najmniej pół godziny. To prawda, że wskazane jest, aby zrobić wszystko z wyprzedzeniem - więc mięso jest lepiej nasączone sosem czosnkowo-kwaśnym.

ugotuj jajka i oddziel białko od żółtka. Pokrój białko na grubo. A żółtko? W ogóle nie jest potrzebny w tej sałatce.

na średniej tarce trzem rzodkiewki i ogórki. Drobno posiekaj zieloną cebulę i zioła. A teraz wszystko wymieszaj. Do tej masy dodajemy mięso w sosie, ale stopniowo i delikatnie mieszając. Sól i pieprz do smaku.

sałatka nie musi być niczym przyprawiona. Śmietana z mięsa powinna wystarczyć. Tak, a rzodkiewka z ogórkami powinna wypuścić sok. Masz mało sosu? Następnie dodaj więcej kwaśnej śmietany!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy