faszerowana papryka w kuchence mikrofalowej

pyszne, proste i szybkie w przygotowanie danie na każdą okazję! Faszerowaną paprykę gotowaną w kuchence mikrofalowej można nazwać daniem ekspresowym, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, goście są już na wyciągnięcie ręki i chcę je nakarmić czymś nie do końca prostym, aw zamrażarce są gotowe domowe półprodukty-papryka nadziewana ryżem z mięsem. Albo jest to świetna opcja na lunch lub kolację dla dwóch osób w minimalnym czasie. Dla dużej rodziny wygodniej będzie gotować nadziewane papryki na kuchence.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 26 % 5 g
125 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Bierzemy ryż długi lub parzony, aby nie zamienił się w nadzienie w owsiankę. Dokładnie spłukujemy, kilkakrotnie zmieniając wodę, aby usunąć gluten ryżowy. Napełnij go szklanką czystej wody w rondlu i podpal. Dodaj szczyptę soli, zagotuj, wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20 minut, ryż powinien być lekko twardy. Wrzuć go do durszlaka, spuść wodę. Niech trochę ostygnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami, umyj paprykę w środku, aby usunąć wszelkie pozostałe nasiona. Pozwól papryce wyschnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz użyć gotowego mięsa mielonego do nadzienia lub samodzielnie go nakręcić w maszynce do mięsa. Nadzienie będzie smaczniejsze z mieszanego mięsa mielonego: wieprzowiny i wołowiny, wzięte w równych częściach. Ale możesz użyć mielonego kurczaka, okaże się mniej kaloryczny. Dodaj sól i czarny pieprz do mielonego mięsa i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go na ogniu. Połóż ugotowaną cebulę i marchewkę na patelni, smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do warzyw wysyłamy mięso mielone na patelnię, mieszamy i smażymy je razem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz ryż ze smażonym mięsem mielonym i warzywami, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy. Paprykę napełniamy przygotowanym nadzieniem, szczelnie układając zawartość łyżką, aby podczas gotowania nie osiadła i nie wypadła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotową paprykę do ogniotrwałego naczynia odpowiedniego do kuchenki mikrofalowej, wlej trochę wody na dno, wystarczy kilka łyżek stołowych, zamknij pokrywkę z otworem na wylot powietrza podczas gotowania. Włącz kuchenkę mikrofalową o mocy 800 W przez 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Papryka jest gotowa. Podajemy do stołu ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy