skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Bierzemy ryż długi lub parzony, aby nie zamienił się w nadzienie w owsiankę. Dokładnie spłukujemy, kilkakrotnie zmieniając wodę, aby usunąć gluten ryżowy. Napełnij go szklanką czystej wody w rondlu i podpal. Dodaj szczyptę soli, zagotuj, wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20 minut, ryż powinien być lekko twardy. Wrzuć go do durszlaka, spuść wodę. Niech trochę ostygnie.
Krok 2:
W międzyczasie umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami, umyj paprykę w środku, aby usunąć wszelkie pozostałe nasiona. Pozwól papryce wyschnąć.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Możesz użyć gotowego mięsa mielonego do nadzienia lub samodzielnie go nakręcić w maszynce do mięsa. Nadzienie będzie smaczniejsze z mieszanego mięsa mielonego: wieprzowiny i wołowiny, wzięte w równych częściach. Ale możesz użyć mielonego kurczaka, okaże się mniej kaloryczny. Dodaj sól i czarny pieprz do mielonego mięsa i wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go na ogniu. Połóż ugotowaną cebulę i marchewkę na patelni, smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.
Krok 7:
Do warzyw wysyłamy mięso mielone na patelnię, mieszamy i smażymy je razem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Wyłącz ogień.
Krok 8:
Połącz ryż ze smażonym mięsem mielonym i warzywami, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy. Paprykę napełniamy przygotowanym nadzieniem, szczelnie układając zawartość łyżką, aby podczas gotowania nie osiadła i nie wypadła.
Krok 9:
Włóż gotową paprykę do ogniotrwałego naczynia odpowiedniego do kuchenki mikrofalowej, wlej trochę wody na dno, wystarczy kilka łyżek stołowych, zamknij pokrywkę z otworem na wylot powietrza podczas gotowania. Włącz kuchenkę mikrofalową o mocy 800 W przez 20 minut.
Krok 10:
Papryka jest gotowa. Podajemy do stołu ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g