skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Oliviera z czerwoną rybą? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem lekko solony filet z pstrąga, ale każda czerwona ryba nadaje się do tej sałatki: różowy łosoś, Ket, łosoś, łosoś. Pomimo tego, że ryba różni się smakiem (zawartość tłuszczu, soczystość), nie wpłynie to znacząco na smak sałatki. Nawet mniej soczysty różowy łosoś zostanie zrekompensowany soczystością ogórka i dressingu.
Krok 2:
Umyj jajka, zalej wodą, zagotuj. Jajka powinny być całkowicie pokryte wodą, aby równomiernie się ugotowały. Gotuj jajka na średnim ogniu z otwartą pokrywką przez około 9 minut po ugotowaniu. To wystarczająco dużo czasu, aby jajka ugotowały się na twardo. Trawienie jaj jest niepożądane, ponieważ w tym przypadku stają się twarde. Gdy jajka się ugotują, zalej je zimną wodą, aby szybciej ostygły i lepiej się łuszczyły.
Krok 3:
Wstępnie umyte pod bieżącą wodą sztywną szczotką marchewki i ziemniaki zalać wodą w rondlu. Doprowadź warzywa na dużym ogniu do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego. Gotuj warzywa do miękkości, sprawdzając miękkość nożem. Pamiętaj, że ziemniaki Zwykle gotują się szybciej, więc wyjmij je z patelni przed marchewką, aby się nie rozgotowały. Gotowe warzywa całkowicie ostudzić.
Krok 4:
W przypadku sałatki Oliviera składniki są tradycyjnie krojone w kostkę. Wybierz rozmiar kostek do woli (mniej lub bardziej duży), ale rozmiar kawałków składników sałatki powinien być taki sam. Z czerwonej ryby zdejmij skórę, jeśli jest. Pokrój rybę w kostkę.
Krok 5:
Schłodzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 6:
Obierz marchewki podobnie, pokrój w tę samą kostkę.
Krok 7:
Obierz schłodzone jajka ze skorupek, a także pokrój.
Krok 8:
Zielony groszek w puszkach odcedź płyn. Aby to zrobić, wyrzuć groszek na sito, aby płyn był szklany.
Krok 9:
Umyj ogórek, osusz, pokrój w kostkę. Jeśli ogórek ma grubą skórkę, można go pokroić i pokroić w warzywo bez skórki.
Krok 10:
Umyj pietruszkę, dobrze wysusz, aby nadmiar wilgoci nie dostał się do sałatki. Drobno posiekaj pietruszkę. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek lub zieloną cebulę lub w ogóle nie dodawać zieleni.
Krok 11:
Wybierz odpowiedni pojemnik do mieszania składników. Salaterka powinna być wystarczająco przestronna, aby wygodnie się mieszała i nic nie wylewało się na stół. W salaterce połącz wszystkie przygotowane produkty: czerwoną rybę, ziemniaki, marchewkę, zielony groszek, jajka, ogórek, pietruszkę. Dodaj majonez, trochę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sos równomiernie rozprowadzić na sałatce.
Krok 12:
Gotową sałatkę można lekko schłodzić przed podaniem lub podać od razu. Smacznego!
U nas Olivier z czerwoną rybą lubił absolutnie wszystkich. Sałatka okazała się bardzo smaczna, a dzięki świeżemu ogórkowi soczysta.
moim zdaniem do sałatki lepiej jest wziąć rybę o słabym soleniu. Tak więc smak sałatki jest bardziej miękki i zrównoważony.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g