Olivier z czerwoną rybą

wariant słynnej sałatki z czerwoną rybą. Dość popularna sałatka Olivier jest często przygotowywana z kiełbasą, mięsem lub kurczakiem. Proponuję spróbować Oliviera z czerwoną rybą. Jestem pewien, że ta wersja sałatki spodoba się wielu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 32 % 8 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Oliviera z czerwoną rybą? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem lekko solony filet z pstrąga, ale każda czerwona ryba nadaje się do tej sałatki: różowy łosoś, Ket, łosoś, łosoś. Pomimo tego, że ryba różni się smakiem (zawartość tłuszczu, soczystość), nie wpłynie to znacząco na smak sałatki. Nawet mniej soczysty różowy łosoś zostanie zrekompensowany soczystością ogórka i dressingu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka, zalej wodą, zagotuj. Jajka powinny być całkowicie pokryte wodą, aby równomiernie się ugotowały. Gotuj jajka na średnim ogniu z otwartą pokrywką przez około 9 minut po ugotowaniu. To wystarczająco dużo czasu, aby jajka ugotowały się na twardo. Trawienie jaj jest niepożądane, ponieważ w tym przypadku stają się twarde. Gdy jajka się ugotują, zalej je zimną wodą, aby szybciej ostygły i lepiej się łuszczyły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wstępnie umyte pod bieżącą wodą sztywną szczotką marchewki i ziemniaki zalać wodą w rondlu. Doprowadź warzywa na dużym ogniu do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego. Gotuj warzywa do miękkości, sprawdzając miękkość nożem. Pamiętaj, że ziemniaki Zwykle gotują się szybciej, więc wyjmij je z patelni przed marchewką, aby się nie rozgotowały. Gotowe warzywa całkowicie ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku sałatki Oliviera składniki są tradycyjnie krojone w kostkę. Wybierz rozmiar kostek do woli (mniej lub bardziej duży), ale rozmiar kawałków składników sałatki powinien być taki sam. Z czerwonej ryby zdejmij skórę, jeśli jest. Pokrój rybę w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki podobnie, pokrój w tę samą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz schłodzone jajka ze skorupek, a także pokrój.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zielony groszek w puszkach odcedź płyn. Aby to zrobić, wyrzuć groszek na sito, aby płyn był szklany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj ogórek, osusz, pokrój w kostkę. Jeśli ogórek ma grubą skórkę, można go pokroić i pokroić w warzywo bez skórki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pietruszkę, dobrze wysusz, aby nadmiar wilgoci nie dostał się do sałatki. Drobno posiekaj pietruszkę. Zamiast pietruszki możesz wziąć koperek lub zieloną cebulę lub w ogóle nie dodawać zieleni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wybierz odpowiedni pojemnik do mieszania składników. Salaterka powinna być wystarczająco przestronna, aby wygodnie się mieszała i nic nie wylewało się na stół. W salaterce połącz wszystkie przygotowane produkty: czerwoną rybę, ziemniaki, marchewkę, zielony groszek, jajka, ogórek, pietruszkę. Dodaj majonez, trochę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sos równomiernie rozprowadzić na sałatce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotową sałatkę można lekko schłodzić przed podaniem lub podać od razu. Smacznego!

U nas Olivier z czerwoną rybą lubił absolutnie wszystkich. Sałatka okazała się bardzo smaczna, a dzięki świeżemu ogórkowi soczysta.

moim zdaniem do sałatki lepiej jest wziąć rybę o słabym soleniu. Tak więc smak sałatki jest bardziej miękki i zrównoważony.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy