skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kałamarnicy jajko majonez ogórek? Ogórki są świeże, dwa małe lub jeden duży. Kalmary należy rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jajka gotować przez około 10 minut, a następnie schłodzić w zimnej wodzie. Świeże koperek, gdzieś 8-10 gałązek. Do sosu sałatkowego użyję majonezu, ale możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub mieszanką majonezu ze śmietaną. Przygotuj głęboką miskę lub salaterkę.
Krok 2:
Obierz kalmary ze skóry, usuń grzbiety, wnętrzności. Wlej zimną wodę do rondla i umieść na dużym ogniu. Opłucz każdą tuszę pod zimną bieżącą wodą. Zanurz tusze kałamarnicy we wrzącej wodzie na 1-2 minuty od momentu wrzenia i wyjmij, wkładając do talerza. Pozwól kałamarnicy całkowicie ostygnąć. Nie warto długo gotować kalmarów, w przeciwnym razie staną się twarde, gumowe.
Krok 3:
Gdy kałamarnica ostygnie, pokrój ją w paski i włóż do wybranego naczynia sałatkowego. Kalmary i wszystkie składniki można dowolnie kroić, ale w tym przypadku wybieram krojenie w paski, ponieważ wydaje mi się, że wygląda bardziej apetycznie przy takim krojeniu.
Krok 4:
Ugotowane i schłodzone jajka obierz i pokrój w paski. Dodaj pokrojone jajka do miski na kalmary.
Krok 5:
Opłucz świeże ogórki zimną bieżącą wodą, odetnij końcówki i pokrój w paski. Dodaj pokrojony ogórek do salaterki.
Krok 6:
Opłucz świeże zioła koperkowe pod bieżącą zimną wodą i strząśnij nadmiar płynu. Do sałatki weź cienkie pędy i liście, zostaw grube łodygi na przykład na zupę. Posiekaj świeże warzywa koperkowe i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Spróbuj sałatki na soli, w razie potrzeby posolić i wymieszać.
Krok 8:
Gotową sałatkę można podawać natychmiast po jej przygotowaniu. Taka sałatka może być podawana jako pełnowartościowy lekki obiad, a także jako sałatka do codziennego lub świątecznego menu.
sałatka jest prosta i smaczna, najważniejsze jest, aby nie strawić kalmarów. Również taką sałatkę można przygotować z kałamarnicami w puszkach.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g