Sałatka kałamarnica jajko majonez ogórek

najsmaczniejsze, ze zwykłych produktów, na każdy dzień! Sałatka kałamarnica jajko majonez ogórek-prosty, ale jednocześnie niezwykle smaczny. Taką sałatkę można przygotować przynajmniej codziennie! A na świątecznym stole nie stagnuje.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kałamarnicy jajko majonez ogórek? Ogórki są świeże, dwa małe lub jeden duży. Kalmary należy rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jajka gotować przez około 10 minut, a następnie schłodzić w zimnej wodzie. Świeże koperek, gdzieś 8-10 gałązek. Do sosu sałatkowego użyję majonezu, ale możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub mieszanką majonezu ze śmietaną. Przygotuj głęboką miskę lub salaterkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kalmary ze skóry, usuń grzbiety, wnętrzności. Wlej zimną wodę do rondla i umieść na dużym ogniu. Opłucz każdą tuszę pod zimną bieżącą wodą. Zanurz tusze kałamarnicy we wrzącej wodzie na 1-2 minuty od momentu wrzenia i wyjmij, wkładając do talerza. Pozwól kałamarnicy całkowicie ostygnąć. Nie warto długo gotować kalmarów, w przeciwnym razie staną się twarde, gumowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kałamarnica ostygnie, pokrój ją w paski i włóż do wybranego naczynia sałatkowego. Kalmary i wszystkie składniki można dowolnie kroić, ale w tym przypadku wybieram krojenie w paski, ponieważ wydaje mi się, że wygląda bardziej apetycznie przy takim krojeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane i schłodzone jajka obierz i pokrój w paski. Dodaj pokrojone jajka do miski na kalmary.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeże ogórki zimną bieżącą wodą, odetnij końcówki i pokrój w paski. Dodaj pokrojony ogórek do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeże zioła koperkowe pod bieżącą zimną wodą i strząśnij nadmiar płynu. Do sałatki weź cienkie pędy i liście, zostaw grube łodygi na przykład na zupę. Posiekaj świeże warzywa koperkowe i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Spróbuj sałatki na soli, w razie potrzeby posolić i wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową sałatkę można podawać natychmiast po jej przygotowaniu. Taka sałatka może być podawana jako pełnowartościowy lekki obiad, a także jako sałatka do codziennego lub świątecznego menu.

sałatka jest prosta i smaczna, najważniejsze jest, aby nie strawić kalmarów. Również taką sałatkę można przygotować z kałamarnicami w puszkach.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy