dżem wiśniowy pięciominutowy z pestkami

pyszny dżem wiśniowy w kilka minut! Nazwa dżemu wiśniowego mówi sama za siebie, ale jest to gotowanie, musisz wytrzymać około 6 godzin. Przygotowuje się go dosłownie w pięć minut. Dlatego jest to dość popularny przepis na dżem. Jest to opcja dżemu dla tych hostess, które nie mają czasu i ochoty majstrować przy gotowaniu dżemu. Ale jednocześnie taki dżem wiśniowy nie jest gorszy pod względem smaku i jakości niż zwykły. Ponadto, ze względu na fakt, że jest krótko poddawany obróbce cieplnej, w jagodach zachowuje się więcej witamin i składników odżywczych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 77 g
189 kcal
IG: 51 / 0 / 49

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do dżemu "pięciominutowego" potrzebne są tylko same wiśnie i cukier, nie są wymagane zagęszczacze i inne dodatki. Przygotowanie dżemu zaczynamy od zebrania lub zakupu dojrzałych jagód wiśni. Oczywiście lepiej jest używać wiśni zebranych z ekologicznych obszarów lub uprawianych na własnej działce. Sortujemy jagody, usuwamy śmieci, liście, gałązki, zgniłe jagody, myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej jagody do metalowej patelni lub filiżanki, nie używaj aluminiowych naczyń, aby uniknąć utleniania. Posyp wiśnię cukrem i pozostaw na 6 godzin, przykrywając ją ręcznikiem papierowym. W tym czasie wiśnia wypuści sok, cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu podpalamy patelnię z wiśniami. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 minut. W tym czasie pamiętaj, aby usunąć piankę utworzoną na powierzchni i wymieszać dżem. Wcześniej musisz wysterylizować słoiki z dżemem. Można to zrobić w łaźni wodnej-umieszczając słoik z szyjką na czajniku elektrycznym z wrzącą wodą w środku. Lub w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie zapomnij wstępnie umyć puszek z sodą zimną bieżącą wodą. Pokrywki do słoików należy również zagotować i wysuszyć. Gorący dżem układamy w wysterylizowanych słoikach. Natychmiast przekręć puszki. Odwracamy je do góry nogami, przykrywamy ciepłym kocem. W ten sposób dżem kontynuuje sterylizację. Pozwól dżemowi w tej pozycji ostygnąć w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń dżem do przechowywania w zimnej spiżarni lub przechowuj w lodówce. Jest przechowywany dość długo, pomimo minimalnej obróbki cieplnej. Jednocześnie jagody w dżemie pozostają prawie jak świeże i soczyste. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g

Podobne przepisy