skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do dżemu "pięciominutowego" potrzebne są tylko same wiśnie i cukier, nie są wymagane zagęszczacze i inne dodatki. Przygotowanie dżemu zaczynamy od zebrania lub zakupu dojrzałych jagód wiśni. Oczywiście lepiej jest używać wiśni zebranych z ekologicznych obszarów lub uprawianych na własnej działce. Sortujemy jagody, usuwamy śmieci, liście, gałązki, zgniłe jagody, myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.
Krok 2:
Wlej jagody do metalowej patelni lub filiżanki, nie używaj aluminiowych naczyń, aby uniknąć utleniania. Posyp wiśnię cukrem i pozostaw na 6 godzin, przykrywając ją ręcznikiem papierowym. W tym czasie wiśnia wypuści sok, cukier się rozpuści.
Krok 3:
Po upływie czasu podpalamy patelnię z wiśniami. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 minut. W tym czasie pamiętaj, aby usunąć piankę utworzoną na powierzchni i wymieszać dżem. Wcześniej musisz wysterylizować słoiki z dżemem. Można to zrobić w łaźni wodnej-umieszczając słoik z szyjką na czajniku elektrycznym z wrzącą wodą w środku. Lub w piekarniku.
Krok 4:
Nie zapomnij wstępnie umyć puszek z sodą zimną bieżącą wodą. Pokrywki do słoików należy również zagotować i wysuszyć. Gorący dżem układamy w wysterylizowanych słoikach. Natychmiast przekręć puszki. Odwracamy je do góry nogami, przykrywamy ciepłym kocem. W ten sposób dżem kontynuuje sterylizację. Pozwól dżemowi w tej pozycji ostygnąć w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Usuń dżem do przechowywania w zimnej spiżarni lub przechowuj w lodówce. Jest przechowywany dość długo, pomimo minimalnej obróbki cieplnej. Jednocześnie jagody w dżemie pozostają prawie jak świeże i soczyste. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g