skład / składniki
metoda gotowania
filety z piersi kurczaka to najlepsza część kurczaka, która świetnie komponuje się z kuskusem. Możesz kupić już oddzielony filet lub samodzielnie wyciąć go z piersi. W razie potrzeby możesz użyć innego miąższu, na przykład z ud lub nóg. Przygotowane mięso myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
następnie przygotuj warzywa. Podstawą dodatku warzywnego do dania jest słodka papryka. Aby uzyskać kontrast i poprawić wygląd, lepiej jest wziąć jasnozieloną i czerwoną paprykę. Obieramy je z nóg, nasion, myjemy, suszymy i kroimy na duże kawałki. Obierz cebulę, umyj, wysusz, pokrój w bardzo małe kostki. Seler myjemy i kroimy w paski.
po przygotowaniu warzyw i mięsa możesz rozpocząć pieczenie bez rozpraszania uwagi. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę z selerem. Od czasu do czasu mieszaj, a gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj posiekaną paprykę, suszoną miętę (jest to opcjonalne), Curry, paprykę i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, aby rozprowadzić przyprawy i smaż na średnim ogniu przez około 8 minut, aby warzywa nie miały czasu na przypalenie lub rozpad. Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż, aż mięso będzie gotowe.
podczas gotowania kurczaka i warzyw zajmijmy się kuskusem. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól do smaku i wyłącz ogień. Wlej płatki do wody, wymieszaj i przykryj pokrywką. Pozostaw na 5 minut do zaparzenia.
otwórz pokrywkę i sprawdź gotowość kuskusu - woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez kaszę. Kiedy tak się stanie, dodaj masło i dobrze wymieszaj wszystko widelcem, aby rozprowadzić masło.
dodaj gotowy kuskus na patelnię z kurczakiem i warzywami, wymieszaj szpatułką, aby warzywa i kawałki kurczaka były równomiernie połączone z owsianką. Natychmiast układamy na talerzach i podajemy do stołu. Danie okazuje się bardzo smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g