kurczak z kuskusem

bezbłędne połączenie kurczaka, kuskusu i kolorowych warzyw! Kuskus z kurczakiem to lekki posiłek, który można podawać zarówno na obiad, jak i jako drugie danie na lunch. Łączy główne i boczne, uzupełnione sezonowymi warzywami i gotuje się bardzo szybko, co jest wygodne w ograniczonym czasie.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
137 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

filety z piersi kurczaka to najlepsza część kurczaka, która świetnie komponuje się z kuskusem. Możesz kupić już oddzielony filet lub samodzielnie wyciąć go z piersi. W razie potrzeby możesz użyć innego miąższu, na przykład z ud lub nóg. Przygotowane mięso myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

następnie przygotuj warzywa. Podstawą dodatku warzywnego do dania jest słodka papryka. Aby uzyskać kontrast i poprawić wygląd, lepiej jest wziąć jasnozieloną i czerwoną paprykę. Obieramy je z nóg, nasion, myjemy, suszymy i kroimy na duże kawałki. Obierz cebulę, umyj, wysusz, pokrój w bardzo małe kostki. Seler myjemy i kroimy w paski.

po przygotowaniu warzyw i mięsa możesz rozpocząć pieczenie bez rozpraszania uwagi. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę z selerem. Od czasu do czasu mieszaj, a gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj posiekaną paprykę, suszoną miętę (jest to opcjonalne), Curry, paprykę i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, aby rozprowadzić przyprawy i smaż na średnim ogniu przez około 8 minut, aby warzywa nie miały czasu na przypalenie lub rozpad. Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż, aż mięso będzie gotowe.

podczas gotowania kurczaka i warzyw zajmijmy się kuskusem. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól do smaku i wyłącz ogień. Wlej płatki do wody, wymieszaj i przykryj pokrywką. Pozostaw na 5 minut do zaparzenia.

otwórz pokrywkę i sprawdź gotowość kuskusu - woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez kaszę. Kiedy tak się stanie, dodaj masło i dobrze wymieszaj wszystko widelcem, aby rozprowadzić masło.

dodaj gotowy kuskus na patelnię z kurczakiem i warzywami, wymieszaj szpatułką, aby warzywa i kawałki kurczaka były równomiernie połączone z owsianką. Natychmiast układamy na talerzach i podajemy do stołu. Danie okazuje się bardzo smaczne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy