skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy do przygotowania barszczu ze szprotem w pomidorach i fasoli.
Krok 2:
Spłucz fasolę i moczyć w zimnej wodzie przez 6-12 godzin. Następnie spuść wodę, włóż do rondla, zalej 3 litrami wody i gotuj przez 1 godzinę.
Krok 3:
Po 1 godzinie posiekaj kapustę i włóż do garnka, gdzie gotuje się fasolę.
Krok 4:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do barszczu.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę, włóż wszystko na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj do barszczu. Sól, dodaj liść laurowy i inne przyprawy do smaku.
Krok 6:
10-15 minut przed końcem gotowości dodaj szprot w pomidorze.
Krok 7:
Trzy buraki na grubej tarce, tusze na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Krok 8:
Gdy ziemniaki i fasola w barszczu będą gotowe, usuń barszcz z ognia i włóż do niego duszone buraki. Aby zachować piękny kolor barszczu, konieczne jest, aby po dodaniu buraków się nie zagotował.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g