barszcz ze szprotem w pomidorach i fasoli

Chudy czerwony barszcz rybny, bardzo smaczny! Pomimo tego, że jest chudy, jest jednocześnie bardzo satysfakcjonujący ze względu na fasolę.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 65 % 15 g
119 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy do przygotowania barszczu ze szprotem w pomidorach i fasoli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz fasolę i moczyć w zimnej wodzie przez 6-12 godzin. Następnie spuść wodę, włóż do rondla, zalej 3 litrami wody i gotuj przez 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 1 godzinie posiekaj kapustę i włóż do garnka, gdzie gotuje się fasolę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do barszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę, włóż wszystko na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj do barszczu. Sól, dodaj liść laurowy i inne przyprawy do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    10-15 minut przed końcem gotowości dodaj szprot w pomidorze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzy buraki na grubej tarce, tusze na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ziemniaki i fasola w barszczu będą gotowe, usuń barszcz z ognia i włóż do niego duszone buraki. Aby zachować piękny kolor barszczu, konieczne jest, aby po dodaniu buraków się nie zagotował.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy