solanka z wędzoną kiełbasą

Szybki i niesamowicie pyszny! Spodoba się dorosłym i dzieciom. Solanka z wędzoną kobasą to niesamowicie bogata i niesamowicie pyszna zupa!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

istnieje wiele przepisów na solankę, każda gospodyni ma swoje sekrety jej przygotowania.
Zwykle ta bogata zupa jest gotowana na stromym bulionie mięsnym, rybnym lub grzybowym.
w upalną letnią pogodę możesz łatwiej przygotować wersję-na bulionie z kurczaka lub na wodzie.
ze względu na fakt, że co najmniej 2-3 składniki mięsne są częściej dodawane do mieszanki, będzie ona satysfakcjonująca i smaczna nawet na bulionie.


w rondlu z grubym dnem podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego (wystarczy pół łyżki stołowej). Dodaj boczek i cebulę pokrojoną w małe kostki. Ciągle mieszając, smaż, aż cebula i boczek staną się złote.

zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski. Ziemniaki i wędzoną kiełbasę obrać i pokroić na małe kawałki.

dodaj marchewki i ziemniaki do boczku na patelni, a następnie wyślij pokrojone ogórki. Ogórki można stosować zarówno solone, jak i marynowane.

w tym momencie możesz dodać wędzone mięso, mostek lub wędzone żeberka wieprzowe według uznania.
wszystko wymieszaj, pozostaw na minutę na ogniu.

następnie wyślij do garnka koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i 100 ml.bulionu lub wody. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
tutaj zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidorów. Wtedy nie musisz dodawać bulionu, ponieważ pomidory dadzą sok. Jeśli pomidory są sezonowe i słodkawe, cukier można bezpiecznie wykluczyć.

podgrzej do maksimum, wlej bulion (lub wodę) do rondla, po ugotowaniu gotuj pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.

drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę, posiekaj warzywa.

do garnka dodaj wędzoną kiełbasę i czosnek, a następnie oliwki i zioła. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Pod zamkniętą pokrywką odstaw na chwilę.

spróbuj zupy na sól (Zwykle sól wystarcza z ogórków, kiełbasy, boczku i oliwek), jeśli jest mało, dodaj sól do smaku.

podając do każdego talerza dodaj plasterek cytryny i posyp ziele angielskie.

bardzo smaczne z kwaśną śmietaną!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy