skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z łososiem Złota Rybka? Przygotuj niezbędne produkty: gotuj ziemniaki, marchewki i jajka, sałatkę należy umyć i wysuszyć
Krok 2:
Pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 4:
Łosoś w kostce
Krok 5:
Wymieszaj wszystko z majonezem i połóż na talerzu na sałatce
Krok 6:
Posyp drobno startym jajkiem na wierzchu. Ułóż łuski z kręgów marchewki, zrób oko z jajka
Krok 7:
Z oliwek ułóż rzęski i źrenicę. Gotowe! Możesz od razu na świątecznym stole!
spróbuj zrobić tę sałatkę, a stanie się częstym gościem na świątecznym stole! A u mnie już się osiedlił)
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g