Sałatka z łososiem Złota Rybka

goście umrą z zachwytu! Oszałamiająca lekka, świeża, oryginalna sałatka. Bardzo podobała mi się Dekoracja sałatki, gdy szukałam czegoś niezwykłego na wakacje. Przygotowanie jest bardzo proste, ale lekki delikatny smak sałatki był dla mnie miłą niespodzianką! Zaczynajmy!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 36 % 8 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z łososiem Złota Rybka? Przygotuj niezbędne produkty: gotuj ziemniaki, marchewki i jajka, sałatkę należy umyć i wysuszyć

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łosoś w kostce

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko z majonezem i połóż na talerzu na sałatce

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp drobno startym jajkiem na wierzchu. Ułóż łuski z kręgów marchewki, zrób oko z jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z oliwek ułóż rzęski i źrenicę. Gotowe! Możesz od razu na świątecznym stole!

spróbuj zrobić tę sałatkę, a stanie się częstym gościem na świątecznym stole! A u mnie już się osiedlił)

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy