ryba pod futrem klasyczna sałatka

przygotuj pyszną sałatkę na święta i w dni powszednie! . Ryba pod futrem klasyczna sałatka jest zawsze smaczna, wyrafinowana, piękna i apetyczna. Możesz, a nawet potrzebujesz urozmaicić znane danie dla wszystkich. Jak? Tak, to bardzo proste: nie zetrzyj warzyw, ale pokrój w kostkę. Zamiast gotować warzywa można upiec w piekarniku. Pieczone warzywa mają bogatszy smak, nie są nasycone wodą, nie rozpadają się, są bardziej aromatyczne. Z tego w dużej mierze zmienia się smak gotowego dania. Kto nie wierzy - można sprawdzić!
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 38 % 8 g
124 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

marchewki, ziemniaki, buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Warzywa powinny być czyste i suche. Przygotowane warzywa pakujemy w folię i wysyłamy do piekarnika do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 190 stopni, składniki będą pieczone w tej temperaturze przez około 40-50 minut. Czas zależy od rodzaju piekarnika, może być potrzebny trochę więcej lub mniej. Najważniejsze-warzywa powinny stać się miękkie.

cóż, buraki, marchewki i ziemniaki są gotowe. Pozwól im ostygnąć, a następnie obierz i pokrój w zgrabną kostkę. Nawiasem mówiąc, urządzenie do krojenia sałatek byłoby tutaj bardzo przydatne, dzięki niemu każda kostka okazuje się idealna, a także znacznie oszczędza czas.

jajka gotujemy na twardo, schładzamy. Obierz skorupkę, oddziel białka i żółtka. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce, białka nie wchodzą do sałatki, można je bezpiecznie zjeść. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, włóż do miski. Wlać cebulę stromą wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, a następnie odłożyć na sito. Niech cały płyn spłynie.

w śledziu przecinamy brzuch, oczyszczamy wszystkie wnętrzności. Następnie odetnij głowę i ogon, usuń skórę. Wyciągamy grzbiet z tuszy i wybieramy wszystkie kości. Najwygodniej poradzi sobie z małymi kośćmi za pomocą pincety. Oczywiście możesz kupić gotowy filet, a następnie proces czyszczenia można ominąć. Śledzie kroimy w drobną kostkę.

tworzymy warstwy sałatki, bardzo wygodnie jest to zrobić w pierścieniu kulinarnym. Więc warstwa ziemniaków, marchew, śledź, cebula, znowu ziemniaki, buraki. Każdą warstwę pokrywamy majonezem, solą i pieprzem do smaku (oczywiście nie trzeba solić i pieprzyć warstwy śledzia). Posyp powierzchnię pokruszonym żółtkiem.

wysyłamy sałatkę do lodówki do namoczenia na około 2 godziny. Podajemy na stole, dekorujemy do smaku. Możesz ozdobić gałązką pietruszki.

możesz podawać porcje, jeśli sałatka uformowała się w pierścienie o małej średnicy. W ten sam sposób możesz uformować sałatkę w duży pierścień.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy