Sałatka z rzodkiewką i mięsem

Prosta, pyszna, sycąca i pożywna sałatka! Bardzo lubię mężczyzn! Rzodkiewka z mięsem doskonale łączy się ze sobą, poprawiając nawzajem swój smak. Taka sałatka nadaje się nie tylko do codziennego menu, ale także do świątecznego stołu, przyjmowania gości.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 20 % 4 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Produkty są proste i niedrogie. To wołowina, zielona rzodkiewka, marchew, cebula, jaja kurze, majonez i śmietana, sól do smaku. Zamiast wołowiny można użyć innego mięsa, takiego jak wieprzowina, ma delikatniejszy smak, ale jednocześnie jest kaloryczny. Wołowinę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, lepiej użyć miąższu. Aby mięso gotowało się szybciej, lepiej pokroić je na małe kawałki. Gotuj mięso, aż będzie całkowicie ugotowane, około 40 minut, biorąc pod uwagę liczbę i rozmiar kawałków mięsa. Ugotuj jajka na twardo. Podczas gotowania mięsa przygotujemy pozostałe składniki. Rzodkiewki lepiej używać zielonej, jest mniej gorzka w przeciwieństwie do czarnej. Rzodkiewkę myjemy, myjemy i pocieramy. Aby nieco złagodzić ostry smak rzodkiewki w sałatce, możesz dodać jedną świeżą marchewkę, która nada potrawie przyjemną słodycz. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj w ten sam sposób. Aby uzyskać bardziej efektowne danie, rzodkiewkę i marchewkę można zetrzeć na koreańskich sałatkach lub pokroić nożem w cienkie paski, ale jest to opcjonalne, Do smaku i pożądania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie połówki pierścieni lub małe kostki. Schłodzamy gotowaną wołowinę i kroimy nożem w małe kostki. Wszystkie przygotowane składniki: wołowinę, rzodkiewkę, marchewkę i cebulę wkładamy do salaterki. Dodaj sól do smaku. Ale musisz wziąć pod uwagę, jakiego sosu sałatkowego użyjemy. Jeśli tylko majonez, ilość soli należy zmniejszyć, biorąc pod uwagę taki dodatek. Majonez można przyjmować w równych proporcjach ze śmietaną, śmietana nieznacznie zmniejsza ostrość sałatki, sprawia, że smakuje łagodniej. Wręcz przeciwnie, możesz użyć tylko śmietany. Następnie należy zwiększyć ilość soli. Gotowane jaja kurze chłodzimy, obieramy i kroimy na kawałki przypominające wyglądem plasterki pomarańczy. Połóż kawałki gotowanych jajek na talerzu z sałatką na wierzchu. Posyp sałatkę posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy