skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Produkty są proste i niedrogie. To wołowina, zielona rzodkiewka, marchew, cebula, jaja kurze, majonez i śmietana, sól do smaku. Zamiast wołowiny można użyć innego mięsa, takiego jak wieprzowina, ma delikatniejszy smak, ale jednocześnie jest kaloryczny. Wołowinę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, lepiej użyć miąższu. Aby mięso gotowało się szybciej, lepiej pokroić je na małe kawałki. Gotuj mięso, aż będzie całkowicie ugotowane, około 40 minut, biorąc pod uwagę liczbę i rozmiar kawałków mięsa. Ugotuj jajka na twardo. Podczas gotowania mięsa przygotujemy pozostałe składniki. Rzodkiewki lepiej używać zielonej, jest mniej gorzka w przeciwieństwie do czarnej. Rzodkiewkę myjemy, myjemy i pocieramy. Aby nieco złagodzić ostry smak rzodkiewki w sałatce, możesz dodać jedną świeżą marchewkę, która nada potrawie przyjemną słodycz. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj w ten sam sposób. Aby uzyskać bardziej efektowne danie, rzodkiewkę i marchewkę można zetrzeć na koreańskich sałatkach lub pokroić nożem w cienkie paski, ale jest to opcjonalne, Do smaku i pożądania. Obierz cebulę i pokrój w cienkie połówki pierścieni lub małe kostki. Schłodzamy gotowaną wołowinę i kroimy nożem w małe kostki. Wszystkie przygotowane składniki: wołowinę, rzodkiewkę, marchewkę i cebulę wkładamy do salaterki. Dodaj sól do smaku. Ale musisz wziąć pod uwagę, jakiego sosu sałatkowego użyjemy. Jeśli tylko majonez, ilość soli należy zmniejszyć, biorąc pod uwagę taki dodatek. Majonez można przyjmować w równych proporcjach ze śmietaną, śmietana nieznacznie zmniejsza ostrość sałatki, sprawia, że smakuje łagodniej. Wręcz przeciwnie, możesz użyć tylko śmietany. Następnie należy zwiększyć ilość soli. Gotowane jaja kurze chłodzimy, obieramy i kroimy na kawałki przypominające wyglądem plasterki pomarańczy. Połóż kawałki gotowanych jajek na talerzu z sałatką na wierzchu. Posyp sałatkę posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g