skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciecierzycę napełnij wodą, pozostaw na noc, powinna odpowiednio puchnąć.
2. Rano myjemy ryż i soczewicę pod bieżącą wodą, a ciecierzycę zalewamy czystą zimną wodą i gotujemy do połowy, około 45 minut, po czym dodajemy ryż i soczewicę, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
3. Cebulę szybko obieramy, kroimy w kostkę, również kroimy seler. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy również w kostkę. W grubościennej patelni rozprowadzamy przygotowane warzywa, wlewamy oliwę z oliwek, wysyłamy do ognia, smażymy na złoty kolor.
4. Umyj filet z kurczaka, pokrój w kostkę, rozłóż na smażonych warzywach, kontynuuj gotowanie, aby mięso również się zrumieniło, a następnie dodaj zirę, kolendrę, paprykę i kurkumę, sól do smaku, gotuj przez kolejne 5 minut.
5. Napełnij zawartość garnka wodą, aby lekko pokryła składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
6. W międzyczasie umyj pomidory, zetrzyj miąższ na grubej tarce i wyrzuć skórę. Obierz imbir i czosnek, zetrzyj na drobnej tarce. Wlej 2 litry wody do rondla z masą pomidorową, dodaj kleik imbirowo-czosnkowy, Wyślij do ognia, zagotuj, usuń piankę w tym procesie.
7. Ciecierzycę z ryżem i soczewicą układamy w juszce pomidorowej, a także kurczaka z warzywami, gotujemy przez 15 minut, próbujemy soli i kwasu, dostosowujemy do smaku. Pozwól zupie parzyć pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut.
wlej harirę na porcje i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g