Harira

marokańska zupa w domu! Zaskocz rodzinę! Harira to gęsta, bogata zupa, która może być nasycona w porze lunchu. Idealnie zupa powinna być gotowana na jagnięcinie, ale z kurczakiem jest również bardzo smaczna! Składniki są przeznaczone na patelnię o pojemności 2,5 litra. Jeśli zupa jest bardziej kwaśna niż chcesz, możesz poprawić smak brązowym cukrem.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 56 % 18 g
152 kcal
IG: 76 / 24 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 20 min

1. Ciecierzycę napełnij wodą, pozostaw na noc, powinna odpowiednio puchnąć.

2. Rano myjemy ryż i soczewicę pod bieżącą wodą, a ciecierzycę zalewamy czystą zimną wodą i gotujemy do połowy, około 45 minut, po czym dodajemy ryż i soczewicę, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.

3. Cebulę szybko obieramy, kroimy w kostkę, również kroimy seler. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy również w kostkę. W grubościennej patelni rozprowadzamy przygotowane warzywa, wlewamy oliwę z oliwek, wysyłamy do ognia, smażymy na złoty kolor.

4. Umyj filet z kurczaka, pokrój w kostkę, rozłóż na smażonych warzywach, kontynuuj gotowanie, aby mięso również się zrumieniło, a następnie dodaj zirę, kolendrę, paprykę i kurkumę, sól do smaku, gotuj przez kolejne 5 minut.

5. Napełnij zawartość garnka wodą, aby lekko pokryła składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

6. W międzyczasie umyj pomidory, zetrzyj miąższ na grubej tarce i wyrzuć skórę. Obierz imbir i czosnek, zetrzyj na drobnej tarce. Wlej 2 litry wody do rondla z masą pomidorową, dodaj kleik imbirowo-czosnkowy, Wyślij do ognia, zagotuj, usuń piankę w tym procesie.

7. Ciecierzycę z ryżem i soczewicą układamy w juszce pomidorowej, a także kurczaka z warzywami, gotujemy przez 15 minut, próbujemy soli i kwasu, dostosowujemy do smaku. Pozwól zupie parzyć pod zamkniętą pokrywką przez 20 minut.

wlej harirę na porcje i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy