skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. W przypadku kompotów lepiej jest wziąć puszki o większej objętości / 1,5, 2 L, 3 l/. Nie zaleca się używania słoików o mniejszej objętości, utrzymują pożądaną temperaturę zbyt krótko lub będą musiały zostać wysterylizowane.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.
Krok 3:
Posortuj jagodę, dobrze spłucz zimną wodą. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Wysterylizowane słoiki napełnij 1/4 jagodami, aby poprawić smak, dodaj plasterki cytryny. Aby dowiedzieć się, ile wody będzie potrzebne do syropu, napełnij słoik zwykłą wodą, odcedź i zmierz. Aby za każdym razem nie liczyć odpowiedniej ilości wody i cukru, robię to: - przygotowuję syrop.
Krok 5:
W dużym rondlu odmierzam maksymalną ilość wody, wielokrotność litrów, gotuję i wsypuję cukier w ilości 200 g na litr wody, gotuję przez kilka minut. / Jeśli syrop pozostanie, codziennie gotuję zwykły kompot/.
Krok 6:
Wrzący syrop natychmiast zalej przygotowane słoiki przelewem, przekręć sterylnymi pokrywkami. Przeturlaj się po stole, sprawdzając szczelność, wytrzyj do czysta.
Krok 7:
Odwróć na pokrywkę, pozostaw pod "futrem" do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Jest to metoda napełniania na gorąco, & quot; przyspieszona & quot;, bez sterylizacji. Znacznie oszczędza czas, obrabiane przedmioty są dobrze przechowywane.
Krok 8:
Kompot z czerwonej jarzębiny jest również prosty w przygotowaniu. Syrop: na 1 litr wody 250-300 g cukru. Czystą jarzębinę należy zanurzyć we wrzącej lekko osolonej wodzie na 4-5 minut, a następnie natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Pozwól wodzie spłynąć i włóż jagodę do sterylnych słoików. Wlej jarzębinę wrzącym syropem i pozostaw do ostygnięcia,odcedź syrop, ponownie zagotuj i ponownie napełnij słoiki przelewem-zwiń pokrywkę . Wypróbowałem oba przepisy-pyszne !
to klasyczny przepis na kompot, jest traktowany jako podstawa. Jabłko, ranetka, czerwona śliwka, porzeczka, malina, agrest, gruszka, wiśnia dobrze komponują się z jarzębiną..
napój okazuje się umiarkowanie słodki,/ ale rozcieńczamy go przegotowaną wodą prawie 1: 1 / w razie potrzeby cukru nie można w ogóle dodawać, ale słodzić przed użyciem.
Siła syropu zależy od liczby owoców w słoiku: im więcej owoców w słoiku, tym mocniejszy powinien być syrop i odwrotnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g