kompot z aronii na zimę

piękny, zdrowy i przyjemny napój ! Dzięki specyficznemu smakowi i całemu zestawowi przydatnych właściwości aronia może być dodatkiem do wielu potraw. Jego umiarkowane stosowanie nie zaszkodzi, ale wzmocni zdrowie, nasyci organizm witaminami i pomoże pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Kompot z jarzębiny jest dobry sam w sobie, ale smak będzie jeszcze ciekawszy w połączeniu z innymi jagodami i owocami. Przygotowuje się szybko i prosto, co jest wygodne dla doświadczonych gospodyń domowych i początkujących kucharzy !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
58 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. W przypadku kompotów lepiej jest wziąć puszki o większej objętości / 1,5, 2 L, 3 l/. Nie zaleca się używania słoików o mniejszej objętości, utrzymują pożądaną temperaturę zbyt krótko lub będą musiały zostać wysterylizowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj jagodę, dobrze spłucz zimną wodą. Pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysterylizowane słoiki napełnij 1/4 jagodami, aby poprawić smak, dodaj plasterki cytryny. Aby dowiedzieć się, ile wody będzie potrzebne do syropu, napełnij słoik zwykłą wodą, odcedź i zmierz. Aby za każdym razem nie liczyć odpowiedniej ilości wody i cukru, robię to: - przygotowuję syrop.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużym rondlu odmierzam maksymalną ilość wody, wielokrotność litrów, gotuję i wsypuję cukier w ilości 200 g na litr wody, gotuję przez kilka minut. / Jeśli syrop pozostanie, codziennie gotuję zwykły kompot/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzący syrop natychmiast zalej przygotowane słoiki przelewem, przekręć sterylnymi pokrywkami. Przeturlaj się po stole, sprawdzając szczelność, wytrzyj do czysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć na pokrywkę, pozostaw pod "futrem" do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Jest to metoda napełniania na gorąco, & quot; przyspieszona & quot;, bez sterylizacji. Znacznie oszczędza czas, obrabiane przedmioty są dobrze przechowywane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kompot z czerwonej jarzębiny jest również prosty w przygotowaniu. Syrop: na 1 litr wody 250-300 g cukru. Czystą jarzębinę należy zanurzyć we wrzącej lekko osolonej wodzie na 4-5 minut, a następnie natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Pozwól wodzie spłynąć i włóż jagodę do sterylnych słoików. Wlej jarzębinę wrzącym syropem i pozostaw do ostygnięcia,odcedź syrop, ponownie zagotuj i ponownie napełnij słoiki przelewem-zwiń pokrywkę . Wypróbowałem oba przepisy-pyszne !

to klasyczny przepis na kompot, jest traktowany jako podstawa. Jabłko, ranetka, czerwona śliwka, porzeczka, malina, agrest, gruszka, wiśnia dobrze komponują się z jarzębiną..
napój okazuje się umiarkowanie słodki,/ ale rozcieńczamy go przegotowaną wodą prawie 1: 1 / w razie potrzeby cukru nie można w ogóle dodawać, ale słodzić przed użyciem.
Siła syropu zależy od liczby owoców w słoiku: im więcej owoców w słoiku, tym mocniejszy powinien być syrop i odwrotnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy